Четвъртък, Октомври 22, 2020

 С бюджета за следващата година сме предвидили достатъчен ресурс за заплатите на медицинските специалисти. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на извънреден брифинг след среща със здравния министър Кирил Ананиев и медицинските специалисти при премиера Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Ресурсът, който предвиждаме за финансиране на лечебните заведения за болнична помощ за следващата година е значително по-голям от този, който е сега. В това число този ресурс няма да мине през обем дейност, а през нови цени, които отразяват реалните разходи, в това число и разходите за труд в тези заведения. Оттам нататък този ресурс е достатъчен", заяви още Ананиев. Той посочи, че не може да каже на всички директори да даде 950 лв. - на тези, които са в кабинет и на тези, които са в интензивното отделение.

 Министърът поясни, че се работи по промяна на механизма, от който не са доволни медицинските специалисти. "Ще го регламентираме с нарочен нормативен акт, смятаме да поставим определени съотношения във възнагрежденията на сестрите, лекарите и на санитарите, т.е. да има някакво пропорция в заплащане", заяви още Ананиев. 

Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев отговори на журналистически въпрос дали е имало договорка тези 50 млн. лв. да бъдат за сметка на обещаните от правителството от държавния бюджет:

"В процеса на годината постъпиха мотивирани искания от страна на БЛС за коригиране на цени, на пътеки, тъй като приходната част вървеше в положителна посока и се оказа след като напавихме анализ, че съществува такава възможност. По-скоро случайно възможностите за увеличаване на клинични пътеки съвпаднаха с цифрата, която беше обявена на срещата, а именно, че необходимите средства за достигане на средна основна заплата на сестра 950 лв., би трябвало да се получи такава средна основна заплата, увеличавайки цени на медицински дейности с около 50 млн. лв. Не знам какво разбирате под уговорка, но когато се осъществяват такива действия, те винаги са съгласувани между министерството и НЗОК. Ако имате предвид уговорка под това, да, разговори са провеждани, неколкоратно, както между ръководството на Касата, така и на Министерство на здравеопазването. На някои от срещите присъстваха и представители на БЛС", каза д-р Дечев.

Според него образно казано събрани всички основни сестрински заплати и към тях прибавени тези 50 млн. лв- допълнителни приходи на болници, гарантира средна основна заплата на сестра 950 лв.
По думите му това как в отделните болници се получава, е въпрос на болниците.

Нямам основание да си подавам оставката, обяви още Кирил Ананиев. Оставка се дава, когато човек е сбъркал нещо. Аз такова нещо не съм допуснал. Нямам основание да си подавам оставката"

На въпрос дали се чувства неудобно от тази ситуация по повод въпроса с 50-те милиона лв. на медицинските специалисти, Ананиев заяви, че не е приятно за никого да се обяснява.

Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up