Неделя, Октомври 25, 2020
Отпадна изискването за специалисти в ТЕЛК комисиите

Отпада изискването в състава на ТЕЛК комисиите да има тесен специалист по заболяването на явяващия се. Така реши днес Министерския съвет. 

Промените бяха предложени от здравния министър Ананиев и подкрепени от съвета за тристранно сътрудничество. Единствено от АИКБ и КТ "Подкрепа" не подкрепиха предложените промени. 

Нямало да се стигне до даването на нереалистични оценки, според тристранката.

Измененията бяха предложени поради практически проблеми в неговото прилагането на правилника и някои несъответствия с други нормативни актове - организационни и кадрови въпроси в органите на медицинската експертиза и регионалните картотеки на медицинските експертизи . Такива проблеми са: изискването в заседанията на териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) да участва лекар с придобита специалност по профила на заболяването; липсата на точен регламент за създаване на ТЕЛК и за промяна в състава на ТЕЛК. Също така затруднения в начина на определяне на броя и профила на специализираните състави на НЕЛК; изискването в регионалните картотеки на медицинските експертизи (РКМЕ) да работят само лекари с призната медицинска специалност или с не по-малко от 5 години стаж по медицина; липса на образци за някои основни документи; неефективен механизъм в процедурата на обжалване на експертните решения на ТЕЛК, свързан с връщането им от Националната експертна лекарска комисия за ново разглеждане; невъзможност документите за явяване пред ТЕЛК да се подават от упълномощени лица и други, съобщават от правителствената информационна служба.

Според решението с промените се създават процедури, които максимално улесняват хората с увреждания и органите на медицинската експертиза и се осигурява информационна база данни, която ще се ползва от всички заинтересовани страни.

Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Рачева · преди 1 години
    По-добре ускорете времето за освидетелстване.Мой близък от 5 месеца е с ампутиран крак,скоро му ампутираха и втория.Още не е минал на ТЕЛК.А от седем месеца е и без болнични.Издържаме си го сами.Безобразие!
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up