Петък, Август 14, 2020
Берем плодовете на неосъществената промяна

Агресията над медиците в Света Анна, случаят с починалото момче в детската болница, пожарът в Пирогов имат общ знаменател. Това са резултатите от лошо управляваната здравна система.
„Пациентите се настройват срещу лекарите, но не те са виновни за лошото състояние на здравната система, защото не те управляват здравеопазването. Истинският виновник не са лекарите, те са жертва също на погрешната политика", каза за Bulgaria ON AIR председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. 

Промяната нямало да се случи със санкции. Преди години приравниха наказанието за посегателство над медици с това на полицаи - резултат няма.
На въпрос трябва ли медиците да се обединят ида поискат промяна, Кацаров отговори, че не медиците, а гражданите трябва да искат промяна на здравната система.
"Превърнахме здравната система в администрация и сега се ядосваме, че ни обслужват като чиновници.”
Здравеопазването е икономиката на бъдещето. Имаме интерес от това лекарите да се конкурират за нашия избор, да се премахне лимитирането на легла, бюджетирането, забраната за разкриване на нови дейности и на нови болници, да се премахне монопола на НЗОК.
Тогава не само ще лекуваме нашите пациенти, но ще идват такива и от чужбина да се лекуват у нас, а здравната система ще носи приходи.
Цялото интервю:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up