Петък, Август 14, 2020
Цените са нови, а лимитите стари!

Новият НРД влезе в сила от 1-ви януари. В него бяха заложени увеличения на цените на повечето медицински дейности, в това число и цените на клиничните пътеки. Увеличението отразява нарасналия бюджет на НЗОК с 400 милиона лева, от които 200 милиона само за болнична помощ. Увеличението на парите за болниците е с около 10% и за това можеше да се очаква съответно увеличение на месечните им лимити.

На 7 октомври миналата година, след среща в Министерския съвет президентът на КНСБ Пламен Димитров и здравният министър Кирил Ананиев съобщиха, че „в бюджета на НЗОК за 2020 г. ще бъдат заложени допълнително 200 млн. лева за здравеопазване, като поне три четвърти от тях трябва да отидат за заплати за медицинския персонал”.
Проверката ни, извършена сред няколко държавни, общински и частни болници показва, че за месец януари, НЗОК им е определила лимити равни на тези, които са имали през ноември и декември миналата година. Какво означава това и какви са последиците?
Месечният лимит на болницата е равен на броя на клиничните пътеки умножени по цената на всяка от тях. Ако например миналата година една болница е била с лимит от 100 лева при цена на пътеката 2 лева, то тя би могла да лекува 50 болни. Ако новата цената на Клиничната пътека през януари е станала 2,50 лева, а лимитът пак е 100 лева, то болницата би мола да лекува само 40 пациенти. Ако и през януари лекува пак 50, десет от тях няма да ѝ бъдат платени.
Това ограничение няма да засегне болниците, които имат малко пациенти и не достигат лимитите си. Потърпевши от това решение на НЗОК да остави лимитите от миналата година, са добре работещите болници, които са търсени от пациентите. Те трябва или да връщат пациенти или да работят на загуба.
Това е едната страна на въпроса. Другата е как ще се увеличат заплатите на персонала (както обеща Кирил Ананиев), ако броят на лекарите и сестрите е същия и приходите на болницата са същите? Няма как!
Защо и е на НЗОК постъпва така? Тя има парите си в бюджета, необходими за увеличение на лимитите на болниците средно с 10%. Не е толкова сложно да се преизчисли лимита на всяка болница в зависимост от вида на пътеките, за които е сключила договор. Или е сложно?
Ако експертите на касата могат да направят това преизчисление, в което едва ли някой се съмнява, то значи някой саботира Ананиев.

Одобрявате ли смяната на здравния министър?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up