Неделя, Ноември 29, 2020
Министър Ананиев и детската градина

На поредният нощен извънреден брифинг, министърът а здравеопазването Кирил Ананиев обяви въвеждането на Извънредна епидемиологична обстановка. Обстановка, в която, според него ,мерките по нищо не се различават от тези в извънредното положение, което също беше отменено вчера.


Съществената разлика обаче е, че решенията кога да се въвежда и отменя ще се взимат не от народното събрание , а от министерски съвет, а въз основа на това министърът ще издава заповеди.
Брифингът постави повече въпроси, отколкото даде отговори, но все пак от него стана ясно, че решенията се взимат от днес за утре, не защото няма план, а защото министърът смята, че за разлика от чужди правителства, които въвеждат дълги и несигурни срокове в плановете за излизане от т. нар. „ заключване‘ , и които след това не спазват, нашето предпочита „текущо, постоянно и непрекъснато да наблюдава заболяемостта и да взима конкретни и точни мерки“ . План имали, очевидно таен, но не го обвързват със заповедите, защото
„ заповедта значи сигурност“ ……“ а да се обяви нещо, което няма да се изпълни е най-малкото некоректно спрямо вас“
Този статут на заповедите, явно касае бъдещето, защото през последния месец и половина, някак си се оказа, че няма по-несигурно нещо от заповед на Ананиев, предвид факта, че отмени не една заповеди, няколко часа след като ги издаде.
Коректността също има нужда от коментар. На 31 март министърът обеща да осигури маски на тези, които нямат възможност да си купят, когато пристигнат поръчките от Китай. От Китай пристигнаха маски, които сега ще бъдат разпределени по заявки на РЗИ-тата,“ но понеже са обикновени ще бъдат по-скоро за администрацията на РЗИ, гранична полиция, социалните служби“ „Има вероятност и да достигнат и до нуждаещите си, но след като бъдат удовлетворени потребностите на тези, които са на предна линия“.
Очевидно за хората, които нямат възможност да си купят месец и половина маски не имало, макар, че носенето им беше задължително и макар че според Министър-председателя произвеждаме непрекъснато, Но не стана ясно защо ще удовлетворяваме потребностите на „предната линия“ с обикновените китайски маски, нито чак сега ли ги удовлетворяваме.

Кулминацията на вечерта беше темата с евентуалното отваряне на детските градини и яслите , къде според министърът ще се въведат изисквания и за децата и за персонала. На работещите в детските заведения ще се направи тест преди започване на работа, който ще гарантира, че те ще стартират здрави и няма да заразят децата. (ако не друго поне първия ден). Какво обаче ще гарантира, че децата, при които заразяването в повечето случаи протича без симптоми , няма да заразят персонала (често е в рискова възрастова група) не стана ясно.
Според министърът, децата в детската градина и ясла, ( бел.ред. на възраст от 2 до 5 години) разбират какво им се говори, затова родителите и възпитателите ще трябва да им обяснят, че ще трябва да спазват правила и дистанция. Алгоритъмът за евентуално отваряне на детските заведения, все още се обсъжда.

Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    елена · преди 6 месеца
    Човекът е просто ... финансист ! Какво разбира той от здравеопазване и медицина ? Освен да си брои незаслужената заплата и бонуси за нищонеправене .
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Тодор Димов · преди 6 месеца
    Не разбрах : 1 Ще можем ли да пътуваме с влак или автобус в Р. България 2. Ще попълваме ли МВР декларации 3. В другото населено място ще трябва ли да се регистрираме и да изкараме 14 дни карантина. И при връщане ще трябва ли да повторим всичко ?
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up