Неделя, Август 01, 2021
Последвайте ни
Има ли план за борба с епидемията?

Има ли Правителството план за борба с епидемията Ковид?
След като бяха упреквани, че действат хаотично и непоследователно, премиерът и здравният министър заговориха, че Правителството прилага мерките за борба с Ковид „по план“. План наистина може да има, а може и да няма. Не може да се установи със сигурност, защото никое незаинтересовано лице не го е виждало, за да потвърди.

Правителството е упреквано, че процедира по модела „проба-грешка“. Последните му действия, като откриването и закриването на координационния център в София, смяната на заповедите за зелените коридори за възрастни, решението първо всички болници да са с Ковид отделения, а няколко дни по-късно да има „чисти“ и нечисти“ във всяка област, изглеждат хаотични и по-скоро подхранват съмненията, че план за борба с епидемията няма.
Може би най-силният аргумент за липсата на план е, това че той се пази в тайна. Предполага се, че ако има план за борба с някаква епидемия, планираните действията трябва да се извършат основно от медиците и лечебните заведения. Как обаче лекарите ще изпълнят плана на Правителството, след като не са го виждали? Защо Правителството ще крие плана си от тези, които очаква да го изпълняват?

При воденето на войни, плановете се пазят в тайна от широката публика, за да не изтече информация до врага, който ще се възползва, за да и да организира противодействие. В противоепидемичната война „врагът“ е вирус - молекула РНК обвита с белтък. От тази молекула ли крием плана? Нима и вменяваме разум?
Не разбира се. Никой не е толкова глупав. Ако изобщо има план, той се пази в тайна по чисто политически причини, защото да имаш план, който си оповестил публично означава, освен всичко друго, поемане на отговорност за резултатите от неговото изпълнение. Рискуваш, защото при неуспех на плана, вината и отговорността за провала автоматично стават твои.
Обратното, ако нямаш план, тоест не си посочил цели и пътища за достигането им, винаги можеш да адресираш вината на някой друг. Може например да кажеш, че са виновни реформите или липсата на реформи, че е виновно обществото, медиците или Европейския съюз, зимата или сушата. Списъкът не е изчерпателен, зависи от въображението и наглостта. Както и от търпението на публиката.
Липсата на план за борба с Ковид не е заради липсата на капацитет или воля, а защото политическата стратегия е да няма план.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up