Неделя, Август 01, 2021
Последвайте ни
На първо четене: Здравният министър ще може да налага временна забрана за износ на лекарства

По време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка, здравният министър ще може да налага временна забрана за износ на лекарствени продукти, като целта е да има необходимото количество за населението в България. Това предвиждат промени в Закона за здравето, внесени от ГЕРБ. Те бяха приети на първо четене в парламента със 106 гласа "за", 4 "против", и 54 "въздържали се".

 

За нарушителите на забраната за износ са предвидени санкции от 50 хил. до 100 хил. лв, а при повторно нарушение санкцията скача от 100 на 150 хил. лв.

Предвижда се още уведомяването на хора, които трябва да са под карантина или поставени в изолация, да става по телефона, със СМС или чрез изпращане на съобщение по електронна поща.

С внесените от управляващите промени се предвижда да отпадне задължителното болнично лечение за болните от коронавирус.

Хората ще бъдат карантинирани или поставяни в изолация след предписание на директора на съответната Регионална здравна инспекция. А продължителността ще се определя със заповед на здравния министър и по предложение на държавния главен инспектор.

Контактните лица няма да имат право на отказ от тестване или поставяне под карантина.

Вносителят на промените Даниела Дариткова беше категорична, че предлаганите промени не целят освобождаването на държавата от отговорност за здравето на хората имащи нужда от болнично лечение от COVID-19. Цели се прецизиране на противоепидемичните мерки и лечението на заразните болни в България.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up