Сряда, Юли 15, 2020

В разрешението за дейност на болниците се посочват отделенията и броя легла във всяко от тях. До сега болниците имаха възможност nhifда отчитат по клинични пътеки и по-голям брой пациенти в дадено отделение, стига общия брой легла да не е надхвърлен. Така например, ако болницата има отделение по неврология с 10 легла и общо разкрити 100 легла, тя можеше да приеме, лекува и отчете повече от 10 пациенти с неврологични заболявания, стига общия брой от 100 пациенти да не е надхвърлен. От 1-ви април, НЗОК отказва да заплаща за пациенти, ако са повече от 10 в цитирания пример.

Ако в такава болница са постъпили 10 пациенти с неврологични заболявания, тя няма право да приема повече, дори всичките други 90 легла да са свободни.
Отделно от това, болниците са задължени да държат незаети 10% от леглата за спешни случаи. Така, на практика в горния пример наличните 10 легла стават девет, тоест не повече от 9 пациенти могат да бъдат приети и лекувани за един и същи период от време, тъй като според НЗОК 10% „спешни“ легла трябва да са налични по всяко време.  
Мярката не се влияе от това дали пациентите са приети по спешност или не – и в двата случая НЗОК няма да плати, ако числото 9 е надхвърлено.
Новата мярка има следните последици:
За болницата означава повече незаети легла и от там по-малко приходи.
За пациентите означава ограничаване на правото на избор. Болните, за които „не достигат легла“, ще бъдат принудено да търсят друга болница, която има незаети легла от същия профил.
Новата ситуация ще доведе до сериозни проблеми. На първо място пациентите на общинските болници в много от случаите не могат да си позволят разходите за престой в друга болница и ще остана без лечение. На второ място проблемът може да засегне неблагоприятно пациенти в спешно състояние, чиято хоспитализация може да стане много проблематична, поради новите ограничения. Болниците в този случай са поставени в много неприятна ситуация. Ако откажат прием на болен в спешно състояние, може да им бъде търсена отговорност, а ако го приемат, лечението няма да им бъде платено.

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up