Понеделник, Юли 13, 2020

Speshen centarИнспекторите от Изпълнителна агенция „Медицинския одит” са установили за миналата година пациенти, които не са получавали качествена грижа в Спешните отделения на болниците в страната, а в други случаи са плащали за безплатни услуги. Отчетен е ръст на пациенти, които не са успели да се свържат с личния си лекар, съобщават от БНТ. Най-честите нарушения на спешните отделения са пропуски в медицинската документация и преценка на състоянието на спешния пациент без консултация с друг специалист.
„В немалко случаи пациентът се връща, точно поради грешна преценка. Имахме един такъв случай в Севлиево. Един дядо с хипотермия е върнат, а на другия ден той е починал”, каза Емил Велчовски - главен секретар на ИА "Медицински одит".
В други случаи пациенти са плащали, без да е необходимо.

„В болницата в Силистра установихме при една проверка около 55 случая, при които е извършена екстракция на кърлеж и пациентите са заплатили за това нещо”, обясни Велчовски.
Освен пациентите, за тези случаи е платило и здравното министерство. То плаща на спешните отделения за всеки преминал спешен пациент.
В периода април-юни 2017 г. през спешното отделение на частна болница в Пловдив са преминали с 50% повече пациенти в сравнение със същия период на 2016 г. Проверката на здравната инспекция за причините е установила, че лични лекари от ДКЦ-то на болницата насочвали свои пациенти с кашлица и хрема към спешното отделение в извънработно време. По документи тази дейност трябвало да се осъществява от дежурен кабинет.
„ДКЦ "Пълмед" до момента на проверката няма регистриран такъв кабинет в структурата си”, посочи д-р Сийка Димчева - директор на Дирекция "Медицинска дейност" в РЗИ - Пловдив.
„Винаги е имало кабинет, неотложен, регистриран, където са провеждани тези прегледи”, заяви д-р Заприн Пепелов - управител на ДКЦ и заместник-директор на УМБАЛ "Пълмед".
Медицинският одит e издал предписание за разкриване на кабинет за неотложна помощ към болницата, което е изпълнено през октомври миналата година.
В спешните отделения на други болници в страната също е отчетено увеличение на преминалите пациенти. Във Видин спешна помощ са търсили предимно неосигурени и пациенти, които не са успели да открият личния си лекар. В писмен отговор от болницата обясняват, че не отказват помощ на неосигурените, за да избегнат конфликти, а пациентите, които не откриват личния си лекар, ги търсели, защото кабинетът за неотложна помощ не работи пълноценно.
„Това е зависимост, която рефлектира върху разходването на средствата по бюджета на МЗ за сметка на организацията на дейността на ОПЛ”, коментира главният секретар на "Медицински одит".
Здравното министерство и касата започват съвместни проверки на лични лекари и кабинети за неотложна помощ. Работна група от експерти и лекари ще търси възможности за решаване на проблема.
Вижте повече подробности във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Г. Б. · преди 11 месеца
    Ужас! Емил Цонков Велчовски беше завършил Военно училище, после напусна армията през 1997 г. Какво образование притежава този субект, за да заема този пост!?
    През 1997 г. взе участие в атентат срещу неудобен юрист и получи награда от мафията. Той е един мръсен подлец.Работеше в Министерство на отбраната. Как се озова на този пост!?
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up