Понеделник, Октомври 21, 2019

kzkКметът на Поморие Иван Алексиев и управителят на общинската многопрофилна болница са предприели действия за защита правата на общинската болница, информира сайтът на общината в крайморския град. Причината е в отказа на Здравната каса да сключи договор с лечебното заведение за 2017 г. за извършване на изследвания от пакет „Клинична лаборатория“. НЗОК аргументира отказа си с обстоятелството, че на територията на община Поморие касата вече има такъв договор с друго лечебно заведение.

По случая се е самосезирала и Комисията за защита на конкуренцията. В официалното становище на антимонополния орган се посочва, че при наличието на фиксирани цени конкуренцията между лечебните заведения се осъществява чрез възможността пациентът да избира къде да се лекува. На практика обаче, когато в даден район има само едно лечебно заведение с договор с НЗОК, голяма част от пациентите остават без правото на избор. 

„Обхватът на лечебните заведения, които могат да сключат договор с НЗОК, се определя от Националния рамков договор. КЗК счита, че тази възможност следва да бъде регламентирана в Закона за лечебните заведения, а не само в Националния рамков договор“, добавят още от комисията.

„Въз основа на становището на КЗК, кметът Иван Алексиев отново предприе необходимите действия, с които да настоява пред компетентните държавни органи да отменят или изменят съответните разпоредби на Закона за лечебните заведения и свързаните с него актове, така че жителите на община Поморие да могат да се ползват от правото си на избор на лечебно заведение за извънболнична помощ“, става ясно пък от становището на общината.

Оттам припомнят, че от 2015 г. работят по Програма за стабилизиране на общинската болница. Тя е гласувана и приета от общинския съвет след като болницата изпада в тежко състояние и има опасност да бъде закрита. Предприети са редица оздравителни мерки, като един от акцентите в тях е откриването на изцяло обновена медико-диагностична лаборатория и назначаването на квалифициран персонал за ралота в нея. Обновената структура обаче не е сключила договор с НЗОК, тъй като по закон от няколко години фондът не финансира нови дейности в лечебните заведения, започнати през същата бюджетна година, освен ако на територията на съответната община липсват дадените медицински услуги. Ситуацията може да бъде променена, ако станат факт предлаганите от КЗК промени в Закона за лечебните заведения.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up