Понеделник, Октомври 21, 2019

ilko semСофийският апелативен съд е потвърдил оправдателната присъда на първоинстанционния съд за д-р Илко Семерджиев по делото, което води срещу него Върховната касационна прокуратура. Припомняме, бившият здравен министър беше обвинен от спецзвеното "Антикорупция", че на 24 март 2017 година е заплашвал с уволнение Асена Стоименова, по това време директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). Според обвинението той я е заплашил в телефонен разговор, че ако не назначи определен човек за свой заместник "може да я уволни, а може да направи и други неща". Софийският градски съд оправда д-р Семерджиев, а след края на делото на първа инстанция той заяви пред медиите, че оправдателната присъда е била "напълно очаквана" и че обвинението срещу него е, защото е "бръкнал в гнездо на оси". Прокуратурата обаче оспорва оспорва мотивите за оправдателната присъда, но апелативните магистрати потвърдиха решението на колегите си от Софийския градски съд.

 

По този повод д-р Семерджиев коментира:

„Днес получих решението на Софийски апелативен съд по делото на ВКП и Асена Стоименова срещу мен в качеството ми на заместник министър-председател и министър на здравеопазването в служебния кабинет на президента Радев.
Както имах възможността да заявя и при оправдателната присъда на първа инстанция:
„Само истината може да ни направи свободни! И ежедневното ѝ отстояване! Асена Стоименова и прокуратурата щели да обжалват - нека, тогава ще получат нова порция истина и катастрофата им ще бъде пълна. Гарантирам!“
Точно това се случи – прокуратурата и Асена Стоименова катастрофираха за втори път! Фармацевтичната мафия – не! Те продължават да пазаруват хора и институции, и да увеличават печалбите си в стотици милиони за сметка на болните хора и държавата.

По-долу цитирам само един параграф от Решението на САС:
„В конкретния случай подсъдимият като министър в рамките на служебните си правомощия законосъобразно е настоял пред свидетелката Стоименова да бъде назначен от нея неин заместник. Тя, въпреки липсата на пречки да стори това, е бавела във времето да изпълни неговото разпореждане, а накрая е отказала да стори това без да сочи някакви законосъобразни причини за поведението си. От друга страна тя не е предложила друго лице за този пост и просто е отказала да изпълнява добросъвестно служебните си задължения, а вместо това е подала жалба срещу ръководителя си в прокуратурата, че се почувствала заплашена.“

Има народна поговорка за такива случаи: „Крадецът вика дръжте крадеца“, в случая обаче казва друго и то на прокуратурата – този ми пречи да правя това, което си искам. И прокуратурата взема мерки. Е, има и съд в България, и за мен днес съдът реши – в този случай прокуратурата е съучастник.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    спас · преди 6 месеца
    Уникална прокуратура! Семерджиев го обвиниха в заплаха за уволнение на служител? Е скакво да го заплаши, с целувка ли?Ако не е заплахата за уволние, кой служител ще свърпи каквото и да е?
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up