Понеделник, Юли 15, 2019

ilko semСофийският апелативен съд е потвърдил оправдателната присъда на първоинстанционния съд за д-р Илко Семерджиев по делото, което води срещу него Върховната касационна прокуратура. Припомняме, бившият здравен министър беше обвинен от спецзвеното "Антикорупция", че на 24 март 2017 година е заплашвал с уволнение Асена Стоименова, по това време директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). Според обвинението той я е заплашил в телефонен разговор, че ако не назначи определен човек за свой заместник "може да я уволни, а може да направи и други неща". Софийският градски съд оправда д-р Семерджиев, а след края на делото на първа инстанция той заяви пред медиите, че оправдателната присъда е била "напълно очаквана" и че обвинението срещу него е, защото е "бръкнал в гнездо на оси". Прокуратурата обаче оспорва оспорва мотивите за оправдателната присъда, но апелативните магистрати потвърдиха решението на колегите си от Софийския градски съд.

 

По този повод д-р Семерджиев коментира:

„Днес получих решението на Софийски апелативен съд по делото на ВКП и Асена Стоименова срещу мен в качеството ми на заместник министър-председател и министър на здравеопазването в служебния кабинет на президента Радев.
Както имах възможността да заявя и при оправдателната присъда на първа инстанция:
„Само истината може да ни направи свободни! И ежедневното ѝ отстояване! Асена Стоименова и прокуратурата щели да обжалват - нека, тогава ще получат нова порция истина и катастрофата им ще бъде пълна. Гарантирам!“
Точно това се случи – прокуратурата и Асена Стоименова катастрофираха за втори път! Фармацевтичната мафия – не! Те продължават да пазаруват хора и институции, и да увеличават печалбите си в стотици милиони за сметка на болните хора и държавата.

По-долу цитирам само един параграф от Решението на САС:
„В конкретния случай подсъдимият като министър в рамките на служебните си правомощия законосъобразно е настоял пред свидетелката Стоименова да бъде назначен от нея неин заместник. Тя, въпреки липсата на пречки да стори това, е бавела във времето да изпълни неговото разпореждане, а накрая е отказала да стори това без да сочи някакви законосъобразни причини за поведението си. От друга страна тя не е предложила друго лице за този пост и просто е отказала да изпълнява добросъвестно служебните си задължения, а вместо това е подала жалба срещу ръководителя си в прокуратурата, че се почувствала заплашена.“

Има народна поговорка за такива случаи: „Крадецът вика дръжте крадеца“, в случая обаче казва друго и то на прокуратурата – този ми пречи да правя това, което си искам. И прокуратурата взема мерки. Е, има и съд в България, и за мен днес съдът реши – в този случай прокуратурата е съучастник.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    спас · преди 3 месеца
    Уникална прокуратура! Семерджиев го обвиниха в заплаха за уволнение на служител? Е скакво да го заплаши, с целувка ли?Ако не е заплахата за уволние, кой служител ще свърпи каквото и да е?
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up