Вторник, Септември 17, 2019

judge2Неправителствената организация Национална мрежа за децата спечели дело срещу Министерство на здравеопазването за отказ за предоставяне на информация по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Жалбата касае два отказа за достъп до информация по изпратено запитване от Национална мрежа за децата до МЗ относно закриването на Център „Фонд за лечение на деца“ и Комисията за лечение в чужбина и прехвърлянето на дейността им към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

С решение от 3 април 2019 г. Административен съд – София-град отмени отказа на МЗ за предоставяне на информация и постанови тя да бъде предоставена на Национална мрежа за децата. „Финансирането на лечението на деца е важен, обществено значим и социален въпрос, и всичко, свързано с този въпрос, е от надделяващ обществен интерес и не следва информацията, свързана с него, да бъде ограничавана по никакъв начин. Непредставянето на поисканата информация създава усещане у обществото за нещо скрито, прикрито и тайно. Това усещане противоречи на принципа за прозрачност, залегнал в основата на ЗДОИ“, се казва в мотивите към съдебното решение. Министерството на здравеопазването бе осъдено да заплати на сдружение Национална мрежа за децата сумата от 10.00 лв. за направените разноски по делото. Решението не подлежи на обжалване.

В края на миналата година Национална мрежа за децата изрази притеснения по повод закриването на Център „Фонд за лечение на деца“ и Комисията за лечение в чужбина и прехвърлянето на дейността им към НЗОК.

"Тогава поставихме на дневен ред нашите опасенния в отворено писмо до МЗ и медиите и отправихме въпроси дали тези действия ще отговорят на водещите принципи в Конвенцията на ООН за правата на детето за най-добрия интерес на детето и присъщото му право на живот и осигуряването в максимална възможна степен на оцеляването и развитие на всяко дете. Обърнахме внимание и на липсата на яснота за бъдещото съществуване на Обществения съвет като колективен консултативен орган, гарантиращ прозрачност, публичност и контрол в работата на тази структура, която работи по една от най-чувствителните за обществото ни теми", припомнят от Национална мрежа за децата

„В случая се касае за изключително важна структурна промяна, която беше наложена през Закона за държавния бюджет, без провеждането обществено обсъждане и консултации със заинтересованите страни, а работата на Фонда, както всички знаем, е една от темите с най-висока обществена чувствителност и значение“, коментира Георги Богданов, изпълнителен директор на организацията.

„За наше разочарование, получихме два отказа за получаване на информация от МЗ без посочване на конкретни мотиви. Предвид важността на темата, както и нашата мисия да се застъпваме за правата и благосъстоянието на децата, бяхме провокирани да предприемем стъпка към защита на обществения интерес“, допълни Богданов.

На 28.11.2018 г. в писмо главният секретар на Министерство на здравеопазването е постановил отказ за предоставяне на исканата информация, като посочва, че тя представлява служебна информация, достъпът до нея е ограничен, тъй като тя е свързана с оперативната подготовка на актовете на министъра на здравеопазването и няма самостоятелно значение.

Административният съд постановява, че отказът за предоставяне на информация от страна на МЗ е незаконосъобразенeн, като посочва следните мотиви: „Въпросът с преструктурирането на органа, отговарящ за финансирането на лечение на деца с тежки заболявания, е въпрос от съществено социално значение. Въпросите, свързани с причините, довели до вземането на това решение, са от важен обществен интерес. Още повече, че взетото решение за закриването на Център „Фонд за лечение на деца“ и преминаването му към НЗОК, е извършено с постановление на МС, което подлежи на задължително обсъждане. А за да участва жалбоподателят, като сдружение с основен предмет на дейност защита на децата и сътрудничество между институциите и заинтересованите страни, то следва да се запознае с поисканата информация“.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up