Понеделник, Септември 23, 2019

logo.EU OPHRDdobro upr   
  

                                                                                  
  
 


С цел установяване на прозрачна и ефективна съдебна система в сферата на здравеопазването, Център за защита правата в здравеопазването изготви проект „Нов модел за извънсъдебно решаване на спорове в сферата на здравеопазването“.

В момента няма процедури за извънсъдебно решаване на спорове между пациенти и лекари/лечебни заведения. Със ЗЗП е въведена Процедура за алтернативно решаване на спорове, но тя не се прилага за здравни услуги.

Главната цел на проекта е да подпомогне Министерство на правосъдието в намиране на работещо решение за извънсъдебно решаване на спорове в сферата на здравеопазването, тъй като действащата нормативна уредба е изключила от приложеното си поле тази материя.

Пациентите не се разглеждат нито като потребители нито като търговци. Развитието на медицината, изграждането на нови разбирания за правата на пациента и развитието на пазара на здравното осигуряване, неименуемо ще водят в бъдеще до нарастване на броя на споровете между лекари, лечебни заведения, пациенти и осигурители, които могат да бъдат както от имуществен, така и от неимуществен характер.

Делата при телесна повреда или смърт на пациента се отличават със своята специфика и терминология, което почти във всички случаи изисква назначаването на вещи лица. Тези дела са трудни за решаване за всички страни на процеса, особено ако човек не борави добре с медицинската терминология.

Разтоварването на съда от решаването на подобни спорове ще помогне за повишаване общественото доверие в институциите и в частност съдебната система.

Въвеждането на модел и процедури за извънсъдебно решаване на спорове в крайна сметка ще повиши и авторитета на съдебната власт, където ще останат, евентуално, за решаване най-сложните и противоречиви казуси.

Моделът ще бъде изработен след анализ на действащата нормативна уредба и съдебната практика през последното десетилетие.

Паралелно с това ще бъде проучен опитът и добрите практики на поне 3 държави в Европейския съюз, които имат подобни на нашата организация на здравната система и устройство на съдебната власт.

Ще бъде взето под внимание и общественото мнение, като за целта е предвидена анкета, срещи с представители на заинтересованите страни и целевите групи, както и широка обществена дискусия.ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА1. Разработване на модел и процедури за алтернативно, извънсъдебно решаване на спорове в сферата на здравеопазването
- Изпълнението на тази обща цел ще спомогне за облекчаване на съдебната система от специфични спорове, които отнемат много време и значителен ресурс. Ще се постигне по-бързо и по-евтино решаване на споровете. Разтоварването на съда ще допринесе за повишаване ефективността и скоростта на съдебното производство, което, в крайна сметка, трябва да доведе и до повишаване на авторитета на съдебната власт.


2. Проучване, анализ и внедряване на чужд опит и добри практики на алтернативното решаване на спорове.

- Адаптиране на опита и добрите практики на други държави членки на ЕС, ще допринесе за процеса на конвергенция на законодателството ни с това на другите страни членки на съюза. Това ще ни помогне да избегнем грешки и проблеми, с които в другите страни вече са се сблъскали преди нас


3. Проучване и анализиране на действащата нормативна уредба и съдебна практика във връзка с решаване а спорове в сферата на здравеопазването , анализ на слабостите , в това число на следствието и прокуратурата при воденето на дела свързани със здравеопазването. Данните от проучването и анализа ще бъдат в основата на изготвяне на предложението за изменение на нормативната уредба.


4. Проучване на обществените нагласи и осигуряване на активно участие на граждани и организации в процеса на вземане на решения за съдебната власт и в частност за алтернативно решаване на спорове в сферата на здравеопазването.

Ще бъдат проведени две открити обществени дискусии - в София и Пловдив. Ще бъдат представени наличните до момента данни за съдебната практика по спорове в сферата на здравеопазването , опита на Европейските държави за решаване на спорове извън съда, данните от проведените анкети. На всяко от планираните две обсъждания, ще бъдат предоставени на гражданите и специалистите по 5 презентации: Изводите от анализа на съдебната практика ; Изводите от анализа на нормативната наредба ; Изводи от анализа на чуждестранния опит; Изводите и анализа на проучване на общественото мнение и презентация с възможните решения.

В обществените обсъждания ще участват експерти от страна на ЦЗПЗ - юристи, експерт по организация на здравеопазването ; експерт социолог и технически сътрудник.


5. Изготвяне на предложение за изменение на нормативната уредба. Предложението ще бъде изготвено след широка обществена дискусия с участието на всички заинтересовани страни и целеви групи. Така изпълнението на проекта ще стимулира гражданското участие в процеса на вземане на решения и прилагането им в управлението на страната.


Проектът се осъществява с подкрепата на Европейския Съюз по Оперативна програма „Добро управление“

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!


Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up