Петък, Август 14, 2020

Министерството на здравеопазването(МЗ) и НЗОК бяха осъдени за дискриминация по признак възраст, заради приети правила, според които плащат зъбните протези само на пациенти на възраст между 65 и 69 години. Комисията за защита от дискриминация(КЗД) постанови решение, че това е дискриминация по признак възраст, спрямо всички здравноосигурени пациенти, на които са им опадали зъбите, но не са на възраст между 65 и 69 години. КЗД даде и задължителна препоръка – незабавно прекратяване на дискриминацията.
Вместо да се засрамят от това, че са уличени в дискриминация, МЗ и НЗОК обжалваха решението на КЗК пред Административния съд. Както можеше да се предположи съдът потвърди решението на КЗК. Логично! И едно дете да хванеш от улицата ще ти каже, че не е честно всички да плащат здравни вноски, а безплатни зъбни протези да получават само тези, които са между 65 и 69 години.
МЗ, обаче е решило да се изложи за трети път, защото днес научихме, че е пуснало жалба срещу решението на Административния съд. Не е нужно да си юрист, за да се досетиш какво ще е решението на Върховният съд.

Лошото е, че първо така дискриминацията ще продължи, докато не се произнесе съда и второ, че се плащат ненужни съдебни разноски. Не е нужно да си финансист, за да ти е ясно, че не министъра на здравеопазването и неговия юрисконсулт плащат тези разноски, а гражданите.
Така сме прецакани два пъти. Единият път, че сме обект на дискриминация и втория път, че парите ни се пилеят за ненужни съдебни дела.
Жалбата е подписана от Любомира Любомирова – Главен юрисконсулт в Дирекция Правна на МЗ. Като основен аргумент, Любомирова сочи текст от мотивите, с които е била приета Наредба № 3. Там се казвало, че според данните на МЗ, лицата на възраст между 65 и 69 години били най-обеззъбени, а в същото време били и най-социално слаби.
Ако не знае човек ще си помисли, че с навършването на 70 годишна възраст на хората започват да им растат зъби и да получават нови доходи. Иначе как да си обясним, че с навършването на 70 години стават по-озъбéни?
На второ място Главен юрисконсулт Любомирова сочи, че макар в наредба 3 да е записано, че се плащат протезите на лица от 65 до 69 години, колко и как ще се платят зависело от НРД, който се подписвал от НЗОК и Българския зъболекарски съюз, сякаш Наредба 3 за основния пакет медицински дейности, гарантирани от бюджета на НЗОК е само за пред чужденците, а какво се прави, решават касата и зъболекарите.
Най-сладък от всички е аргументът на Любомирова за солидарността. Понеже моделът бил солидарен, то парите били ограничени със закона за бюджет на НЗОК. Тъй като по тази причина не стигали за всички, трябвало да се дадат само на едни, като най-висш израз на солидарност..... Това е така, продължава Любомирова, защото лицата на възраст над 75 години били 615 хиляди, тези от 70 до 74 годишна възраст били 361 хиляди, а тези между 65 и 69 били 491 хиляди.....
Разбрахте ли сега? Не сте? Прочетете още веднъж!
В опита си да изсмуче аргументи от пръстите си, без да иска, Любомирова ни е казала защо МЗ са се спрели точно на тази възрастова група 65-69, а не примерно 68-72 или 74-90.
Много просто. Защото броят на обеззъбените в групата 65-69 отговаря на предвидените за това пари в бюджета. Благодарим, че ни отворихте очите! Ама нямаше нужда да се излагате с тази жалба.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    ангел · преди 10 месеца
    Ясно е , че не става въпрос за излагане, а за партийно запълване на празната хазна. Всички под редицата са слугинаж на правителството и всячески му помагат да кърпи бюджета. Хората тук нямат никакъв смисъл. Закривайте!
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up