Понеделник, Юли 06, 2020
Съдът разреши неваксинирано дете да посещава детска градина

Административния съд в Сливен обяви за дискриминация забраната дете да посещава детска градина заради непоставени задължителни ваксини. Жалбата е от отец Евгени Янакиев, а случаят касае едно от децата му. По този повод той е сезирал и Комисията за защита от дискриминация (КЗД), тя обаче е приела твърденията му за неоснователни.
Мотивите на съда се основават на първо място на това, че детето е дискриминирано и поставено в неравностойно положение спрямо децата, които са освободени от ваксинация по медицински причини.

На следващо място съдът не намира логика в изразеното от РЗИ становище, че неимунизираните деца поставят в риск имунизираните. „Целта на имунопрофилактиката е именно чрез въвеждане в организма на лекарствен продукт да се създаде активен или пасивен имунитет на определена възрастова група лица. Съдът смята, че наличието на поставена ваксина срещу определено заболяване (в случая посочените тези в детска възраст) предполага създаване на траен имунитет у детето, поради което и не следва да съществува риск от заразяване.“ – се казва в решението
Съдът намира и за основателно твърдението на Янакиев, че с действията си РЗИ Сливен е допуснала нарушение на чл. 5 от Конвенция за правата на човека и биомедицината. Съгласно тази норма, всяка интервенция, свързана със здравето, се извършва само със свободно и съзнателно изразеното съгласие на заинтересованото лице.
Освен, че отменя решението на КЗД, съдът подчертава, че: „Целта на създаването на детски градини е не само подпомагане на работещите родители в грижите за детето, но и осигуряване на условия за социализиране на последните, създаване на полезни навици, в т.ч. и подготовка за предстоящото училищно обучение. С лишаването на определена категория деца, какъвто е настоящият случай от специални педагогически грижи и насоки, съобразно техните възрастови потребности и необходимите за изграждането им като личности контакти в групи с връстници, поставеното под каквато и да било форма ограничение може да се приеме като по-неблагоприятно третиране по смисъла на чл. 4 ал. 2 от Закона за защита от дискриминация.“ С предписанието дадено от РЗИ-Сливен върху детето е осъществена пряка дискриминация, а КЗД е издала незаконосъобразен акт– се казва още в решението.
Решението подлежи на обжалване пред Върховния Административен съд.
Източник: Mediapool.bg

Подкрепяте ли решението на Правителството за удължаване на извънредната епидемична ситуация?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Доктор · преди 8 месеца
    Влизаме с 200 в дълбоката Африканска джунгла. Това ще направим. Ако дълбоко ощетеното дете се разходи до държава на няколкостотин километра западно, ще го спрат на границата и ще му посочат пътя назад. За да не им бърка добре протектираната с ваксини популаця. Прочетете статии от този сайт 1 година назад и ще видите, че морбили се внасят от млади неваксинирани работници от Украйна. О, да, щях да забравя, те са били с коректно зачетени права по Конвенцията.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Луи Пастьор · преди 8 месеца
    Ами се ко праим? Ако ВАС го потвърди край на задължителните имунизации.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up