Вторник, Май 26, 2020
Пловдивски психиатър източил 500 000 лева от Здравната каса с фалшиви рецепти

Пловдивски психиатър е източил над половин милион от Здравната каса, издавайки рецепти на фиктивни пациенти. Лекарката изготвяла комплект фалшиви документи, с които е получавал изключително скъпи лекарства за лечение на параноидна шизофрения. Тези лекарства се изплащат от Здравната каса. Чрез посредници докторът е получавал ампулите от аптеките, а след това ги продавал на черно, съобщи директорът на ОД МВР ст. комисар Йордан Рогачев.


"Незаконните действия от определени лекари с нехуманните си действия нанасят поражения на държавата с източване на НЗОК. Нанасят и вреди на гражданите, лишавайки ги от достъп до лекарства за тяхното здраве. Всички издирвателни действия са с сътрудничество с Районна прокуратура. Вчера служители на ОД на МВР са претърсили 5 адреса на територията на Пловдив, Кричим Първомай, селата Фотиново и Кърнаре. Иззети са амбулаторни листове, рецептурни книжки, друга документация, печати, ампули" заяви Рогачев.
По време на разследването ще бъдат проверени и действията на длъжностните лица, които одобряват документите, с които се получават скъпите лекарства. „Ще проверим дали става дума за затваряне на очите от страна на служители на Касата или предоверяване към лекаря, това предстои да бъде установено. Документите, които са съпровождали изписването на ампулите са много. Изписването на тези лекарства са строго регламентирани. Този психиатър се е сдобивал с направления от личните лекари. Проверява се също дали печатите в тези документи са от фалшивия печат, открит в кабинета на психиатъра или от лица от касата, които са съпричастни или са се предоверили на въпросния лекар. Една ампула струва между 700 и 900 лева. Това са депо препарати с отложено действие, поставят се с инжектиране на всеки месец" заяви Атанас Илиев.
Лекарката  е задържана за 24 часа , предстои да му бъде наложена мярка за неотклонение за 72 часа.

Магдалена Василева
Източник: Trafficnwes

Кога ще свърши пандемията с коронавирус в България?

 

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Гост · преди 5 месеца
    "Пловдивски психиатър източил 500 000 лева от Здравната каса с фалшиви рецепти" ... СЕГА ИСКАМЕ ДА СЛЕДИТЕ, ЩЕ ИМ ПОВДИГНАТ ЛИ ОБВИННИЕ и ще го осъдят ли ?! Информирайте ни !
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up