Събота, Януари 23, 2021
Какво ни обеща министър Ананиев през 2019г. и по колко пъти?

 

През Януари министър Кирил Ананиев обеща, че „ Петима души ще бъдат приемани за белодробни трансплантации във Виена“ – това изявление той направи след среща с проф. Клепетко. „Ще започнем в най-кратки срокове, веднага след като българските специалисти определят кои са най-спешните пациенти“ – Най- спешните пациенти, вече не са между нас. А заявката ни за членство Евротрансплант ще почака, докато осигурим необходимият брой донори.
Това обещание, разбира се не е спазено и хората останаха излъгани, но в интерес на обективността, веднага след като здравното министерство осъзна, че проблема няма да бъде решен по този начин, започна донорска кампания.
Друго януарско обещание на здравния министър е

Националната здравно-информационна система
„ Националната здравно-информационна система ще бъде готова до края на 2019 г.“ – друго обещание на министъра, което остана във въздуха. Електронното ни здравеопазване чака вече много години, а за него са предвидени около 12млн. лева. Проблем, обаче се оказа кой печели обществените поръчки за тези 12млн. Отстранените фирми подадоха жалби, а министерството даде нов срок – до края на 2020г.

През февруари в училищата се появи брошурата „ Любов без последствия“ , илюстрирана от двама хомосексуалисти. За нея министърът ни обясни, че е недоразумение и че виновните ще понесат последствия. Може и да понесоха, а може и не .
Обеща ни, и че МЗ приоритетно ще работи за обявяване на обществени поръчки за ремонт на психиатриите за над 10млн. лв. Защото „ повече от половина са в окаяно състояние“. Предвид, че тази нощ изгоряха бараките на областния психодиспансер, може да спорим относно тези ремонти. Макар че министър Ананиев се похвали с тях в годишният си отчет. Очевидно най-доброто предстои през 2020г.
Важно февруарско обещание беше, че от 01.12. 19г. кислородо-терапията ще се поема от НЗОК и това ще бъде заложено в новият НРД. Надяваме се, че това обещание е спазено. Ще се знаем със сигурност, когато НЗОК благоволи да сведе до нашето внимание въпросният рамков договор, подписан преди седмица.

През целият месец март Здравното министерство обещаваше по-високи заплати на медицинските сестри. Министърът им обеща и нов метод за изчисление на възнагражденията.
През април, министърът обеща нови заплати на сестрите от 1 юни, финансирани с 50млн. лева по наредба 3. Това както е известно на всички не се случи. Оказа се, министър Кирил Ананиев, не е знаел, че не може да отпусне пари по този ред, защото има лимит.
През май месец, обеща, че от 1 юни се вдигат цените на клиничните пътеки за майчино и детско здравеопазване, а с това увеличение ще има възможност за увеличение на заплатите на медицинските сестри и изобщо работещите в здравния сектор.
Обеща също, че няма да има населени места без общопрактикуващи лекари, съобщи го, докато откриваше ново родилно отделение в старозагорската университетска болница.
И нещо много интересно, по повод протестите на педиатрията : „ Започва ремонт и модернизация. Министерството на здравеопазването няма да позволи нито едно дете да остане извън медицинската сграда, да не бъде прегледано и излекувано, както трябва.“ Колко е спазено това обещание, знаем от последният случай с 3 годишния Алекс. Сега се оказа, че реконструират приемния кабинет в спешен. По спешност.

През юни, здравният министър тръгна да обикаля болниците в страна, за да ги запознае с новият, незадължителен метод за изчисление на заплатите.
Обеща ни, че при прием в болница вече ще получаваме карта за донорство – в нея ще се подписваме, ако сме съгласни при смърт органите ни да бъдат трансплантирани. Той обяви още, че съвсем скоро ще стартира кампанията „Да за живот“ в подкрепа на донорството, която ще продължи до 2030 г.
„Тази карта няма да има юридическа стойност, но ще помогне на близките на починалия да вземат решение дали да дарят органите му“, обясни Ананиев. В момента у нас донор може да бъде всеки, който изрично не е посочил отказ, но на практика при смъртен случай се иска съгласието на близките. - Това обещание малко закъсня, но стартира.
Юлско обещание е, че до края на годината Министерството на здравеопазването ще приключи с остойностяването на дейностите в основния пакет. То ще бъде в рамките на осем процентната здравна осигуровка. Ще използваме това време, за да отговорим на всички въпроси, които бяха зададени в рамките на кръглата маса, посветена на новия здравноосигурителен модел. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след дискусията по предложения от екипа му модел, съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването. На косъм беше, но остойностяване на основния пакет няма. И за новият НРД, за което е сезирана прокуратурата.
През Август министърът обеща да отпадне задължителното разпределение при специализантите, така и се случи, но остана онази част от текста, с която им се вземат заплатите, ако решат сами да си избират местоработата. По-късно им обеща и да не бърза с приемането на наредбата, но изобщо не закъсня.  И разбира се, отново обеща увеличение на заплатите в здравния сектор.

Последва пак голямо обещание през септември 
„Няма да емигрират българските граждани. Има наистина добра новина, която искам да я съобщя днес и която дава отговор на протестиращите ( хората с белодробни заболявания бел.р.) – направил съм предложение за промяна в Наредба №2, с която се регламентира финансирането на редица, на заболявания извън задължителното здравно осигуряване, включително и трансплантациите. До този момент трансплантации, заплащани от държавата, разбирайте сега от НЗОК чрез трансфер от министерството, се извършваше само в европейски трансплантационни центрове. Промяната, която съм направил и която е качена на сайта на Министерството на здравеопазването, предвижда трансплантации да се извършват вече във всички страни, не само в ЕС, и държавата да заплаща тези трансплантации.- Наредба 2 се промени след няколко месеца, без последните 5 думи от обещанието. На практика законът позволява да пациентите да се лекуват навсякъде, но не позволява Здравната каса да плаща за това.

През октомври обеща, че през 2020 година ще бъдат заложени 200 милиона лева повече за болнична помощ през бюджета на Националната здравноосигурителна каса – заложиха ги. Министърът обеща и че няма да подава оставка, след като се разбра, че парите пак не са стигнали до заплатите., защото, оказа се, са виновни директорите на болниците, които не са спазили инструкциите за изчислението им. 
Обеща и до края на месец декември, метадоновата програма, която се намира на територията на болница „ Св. Анна“ да бъде преместена.

През ноември започна да се повтаря и обеща това, което и през април : „Няма да оставим дете без необходимата медицинска помощ“.
Обеща и, че с новия бюджет всичко е регламентирано и са предвидени средства за всички болници, не само за Александровска. Каза, и че се надява по този начин да не се достига до продължителни протести“ ( каквито планираха от Александровска болница)
Обеща ни, и че МЗ ще кандидатства и за закупуването на хеликоптер за спешна помощ и, че заплатите в спешната помощ трябва да се удвоят до 2022 г.

Декемврийските обещания са по отношение на хората с тежки заболявания : „Здравният министър подчерта, че хората няма да бъдат ощетени. Те са отделени в списъци, не са намалени разходите за тези лекарства и хората ще си ги получат. .
За финансирането на лечение на деца с онкохематологични заболявания - темата, която поставиха от БСП в пленарна зала - министърът заяви, че средствата, които са били предвидени преди навършване на 18 години, ще продължат да се финансират и след като децата навършат 18 години."
Обеща ни също, че няма да се откаже от реформите.
И най-вече, за детската болница, за която ремонтите и модернизация бяха обещани в началото на годината, министър Ананиев пак каза:
Интензивното отделение в Специализираната детска болница „Проф. Иван Митев“ в София ще заработи от 20 януари,  и уточни, че в момента се набират кадри и текат ремонтни дейности.

Текстът не претендира за изчерпателност. Но все пак може да обобщим, че здравният ни министър е наистина обещаващ. А по повод, годишният му отчет за свършената работа, може само да отбележим, че има още много неща за постигане преди създаването на мечтаната здравна система, която да удовлетворява всички. И също, че за извършване на първата белодробна трансплантация у нас МЗ няма особени заслуги ( освен за фотоархива). , според него тя трябваше да се извърши след две години, когато обучим нашите лекари. Болница „ Лозенец“ на „своя глава“ и отговорност организира всичко. А ние измежду фанфарите пропуснахме, че това показа, че здравното ни министерство не знае дори с какви ресурси, възможности и специалисти разполага.

Магдалена Василева

Източници: BTV. Nova TV, Mediapool.bg, investitor.bg, flagman.bg, bgnes.bg, БНТ, БНР.

 

Как се справи Правителството с кризата с Ковид до сега?

 

 

-

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up