Вторник, Май 26, 2020
 ВКС окончателно оправда д-р Илко Семерджиев

Бившият вицепремиер и министър на здравеопазването в последното служебно правителство Илко Семерджиев е окончателно оправдан. Това реши състав на Върховния касационен съд (ВКС) с председател и докладчик Антоанета Данова, съобщава „Лекс“.
Семерджиев беше пратен на съд, защото заплашил с уволнение тогавашната шефка на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) доц. Асена Стоименова, ако не назначи за заместник директор на агенцията Боян Доганов. Прокуратурата го обвини по чл. 269, ал. 1 от Наказателния кодекс (НК). Той гласи, че който употреби сила или заплашване с цел да принуди орган на властта, представител на обществеността, частен съдебен изпълнител или помощник частен съдебен изпълнител да извърши или да пропусне нещо по служба или свързано с функцията му, се наказва с лишаване от свобода до шест години.

За по-малко от година Семерджиев беше оправдан на две инстанции, но прокуратурата протестира и делото стигна до ВКС, а в решението се казва, че обвинението е било изначално несъставомерно.
Според върховните съдии няма как вицепремиер и здравен министър да бъде обвинен за посегателство спрямо дейността на държавните органи, каквото предполага текстът на чл. 269 от НК, защото той визира престъпления, извършени от граждани, които нямат специално качество.
„Посегателствата спрямо дейността на държавните органи могат да се извършват от лица извън системата на държавните органи (обикновени граждани). Семерджиев е провел разговор със Стоименова в качеството си на министър на здравеопазването. При това положение, същият не се явява външно на органа на власт лице, а част от неговата йерархична структура, поради което не може да бъде субект на престъплението по чл.269 ал.1 от НК“, се казва в решението на ВКС.
И трите инстанции са категорични, че не може да се говори и за вмешателство в работата и решенията на Стоименова, тъй като според Устройствения правилник на агенцията, заместникът-директорът ѝ заема длъжността и се назначава от директора, но след съгласуване с министъра на здравеопазването.
„Горното означава обаче, че свободата на решението на изпълнителния директор за сключване на трудов договор с конкретно лице на длъжността заместник изпълнителен директор е ограничена. А щом тя е ограничена, не може да се говори за непозволено вмешателство от страна на лице, в чиито законови правомощия е да участва във вземане на конкретното решение“, посочва ВКС.
Според ВКС заплахата с уволнение също не може да е съставомерна, защото Семерджиев по закон е можел да уволни шефката на агенцията, тъй като му е подчинена, още повече, че е отказвала да изпълни служебните си задължения да назначи свой заместник.
„А щом като служител отказва да изпълни служебните си задължения, висшестоящият ръководител е напълно възможно да упражни дисциплинарната си власт, включително и да го уволни. Втората част на инкриминирания като заплаха израз „че може да направи и други неща“, както правилно е приела въззивната инстанция е дотолкова неконкретизиран, че изобщо не може да се приеме за заплаха“, добавя ВКС.
Решението на ВКС е окончателно и слага край на съдебния спор.
То обаче повдига някои въпроси, които засега остават без отговор. Съдът казва, че обвинението изначално е несъставомерно. Убеден в своята правота, Семерджиев се явява пред съда без адвокат. Нима това не е било известно на прокурора? Ако в началото на прокурора не му е било известно, че този член от НК е неприложим, то защо оправдателните решения се обжалват до трета инстанция на съда?
Тези обстоятелства пораждат съмнение, че действията на прокуратурата не са били мотивирани само и единствено в търсене на истината, справедливостта и правото. Има ли други мотиви и какви са те, вероятно никога няма да узнаем. Възможно ли е в този случай прокуратурата да е имала други цели, политически или икономически? Ако това може да се случи с един вицепремиер, то застрашени са всички.

Кога ще свърши пандемията с коронавирус в България?
 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up