Събота, Януари 23, 2021
Увеличават наказанията за нападение над медици.

С 18 гласа "за" без "против" и "въздържали се", парламентарната здравна комисия прие предложеното от Валери Симеонов изменение на НК за наказанията, касаещи нападенията над медици.

Предложенията предвиждат увеличение на минималния размер на наказанието лишаване от свобода за тежка телесна повреда на седем години вместо досегашните пет, за средна телесна повреда на пет години вместо досегашните три, за лека телесна повреда на две години вместо досегашната една, като за лека телесна повреда без разстройство на здравето се завишава максималният размер на наказанието от три на пет години лишаване от свобода.

Очакванията са, че това законодателно изменение ще има положителен ефект по отношение на изпълнение целите на наказанието в случаите на причиняване на телесна повреда на медицински специалисти.
"Трябва да се вземат мерки за увеличаване на наказанията, но и трябва да стане ясно, че никое нормално общество не бие лечителите си", каза председателят на комисията д-р Даниела Дариткова.
Според председателя на БЛС д-р Иван Маджаров промените няма да решат проблема с насилието над медиците, но са стъпка в правилната посока. " От Лекарския съюз подкрепяме както завишаването на наказанията, така и мотивите към тях", каза пред комисията той.
Подкрепата си изрази и председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов, който добави, че фармацевтите също са сред най-често атакуваните професионалисти.
В мотивите към измененията на Наказателния кодекс са представени няколко случая на нападения над медици през 2019 г.
Те цитират и проучване, според което около 90% от медиците са били жертва на насилие, а по данни на Министерство на здравеопазването физическите нападения над лекари през 2018 г. са 396. Източник: zdrave.net

 

Как се справи Правителството с кризата с Ковид до сега?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up