Петък, Август 14, 2020
Конституционна несъстоятелност

След повече от година протакане и неколкоктратно отлагане, Конституционният съд взе решение по жалбата срещу Закона за бюджет на НЗОК за 2019 година. Решението на съда е, че няма решение. Да, точно така, при 6:6 гласа няма решение.
Спорът не беше за самия закон за бюджета, а за направените изменения с неговите преходни разпоредби на 18 други закон в това число мащабни промен и във всички устройствени закони в здравеопазването. С тези изменения се закри Фонда за лечение на деца, закри се Агенцията по трансплантации, създаде Агенция за медицински надзор, промениха се правилата за регистрация на лечебни заведения и така нататък.

Повдигнатият спор не беше за бюджета, нито дали предлаганите промените са добри или лоши. По мое мнение някои са добри, други не.
Конституционният съд беше запитан дали Министерският съвет и Народното събрание могат да предлагат и приемат закони през задния вход - без обществено обсъждане и без задължителната оценка за въздействие на новия закон върху гражданите и фирмите. Въпросът косвено се отнася и до това, дали България е правова държава и дали властта произтича и принадлежи на народа, както пише в началото на основния ни закон.
Съдът можеше да отговори с ДА - може да се приемат закони без обществено обсъждане и оценка на въздействието, или с НЕ – не може.
Съдът отговори с ДЕ. Той не каза нито дали може, нито дали не може.
По този начин, така нареченият Конституционен съд (защото той не е съд в истинския смисъл на думата, каквито са районните, окръжните, апелативните съдилища и Върховния касационен съд) ни даде ново доказателство за подозираната от мнозина политическа пристрастност. Въпросът не е даже в личностите, наречени съдии и осигурени от нас данъкоплатците с пожизнени привилегии и доходи.
Всеки може да види(ако иска) и чрез това решение, основния недъг на държавното ни устройство – липсата на разделение на властите. Изпълнителна, законодателна и съдебна власт са едно. Разделението не е по между им както е в демократичните държави. Разделението е между всички тях и гражданите, както е в авторитарните държави.
Този недъг е заложен в Конституцията. Порокът е вроден, наследство от тоталитарната комунистическа държава. Поддържан и до сега от апологетите на авторитаризма, къде с умисъл, къде от глупост. Обяснява нашата национална непригодност.
Д-р Стойчо Кацаров

Одобрявате ли смяната на здравния министър?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up