Вторник, Юли 07, 2020
 Съдът оправда лекарка от МБАЛ-Ямбол за смъртта на дете

Апелативен съд-Варна оправда ямболска лекарка за смъртта на дете, съобщиха от пресцентъра на съда. Въззивната инстанция отмени осъдителната присъда на Сливенския окръжен съд от 2015г., с която й е било наложено наказание лишаване от свобода за срок от 2 години, изпълнението на което е отложено за изпитателен срок от 4 години.


Апелативният съд призна за невинна д-р Славка К. за това, че на 20 април 2010 г. поради немарливо изпълнение на медицинска професия, в качеството си на лекар и началник на Детското отделение в МБАЛ „Св. Пантелеймон“ в гр. Ямбол, е причинила смъртта на дете на 1 г. и 8 месеца. Подсъдимата е била лишена от правото да упражнява лекарска професия в продължение на две години. Втората инстанция отмени присъдата и за нарушения на Закона за здравето, Кодекса за професионална етика на лекарите в България и Закона за здравното осигуряване. Отхвърлени бяха предявените от двамата родители, в качеството им на гражданските ищци, искове за общо 200 хиляди лева за претърпени неимуществени вреди.
Апелативният съд приобщи заключенията по назначената от него комплексна петорна съдебно-медицинска експертиза. Тя трябваше да отговори на седем въпроса, с цел да се изясни оказана ли е необходимата медицинска помощ на Александра Д., спазени ли са медицинските правила и адекватни ли са предприетите действия от страна на лекуващите лекари, както и каква е причината за смъртта на момичето.
От материалите по делото е видно, че заболяването на Александра е започнало като банална вирусна инфекция на горните дихателни пътища, диагностицирана три дни по-рано – на 17 април. На 20 април 2010 г. детето е повишило температура докато било на детска градина. След преглед от общопрактикуващ лекар е насочено за домашно лечение. В ранния следобед състоянието му рязко се влошило. То било повторно прегледано от общопрактикуващия лекар, който препоръчал спешна хоспитализация. Около два часа след началото на престоя си в детското отделение на ямболската болница, Александра починала.
В днешното заседание бяха изслушани вещите лица. От заключенията им става ясно, че смъртта на Александра Д. е настъпила след остра бактериална инфекция, довела до епиглотит (възпаление на надгръклянника) и съседните тъкани, които предизвикали дихателна, сърдечна недостатъчност и мозъчен оток. Експертите правят извод, че извършените действия в детското отделение като цяло са били правилни, а помощта на реанимационния екип е била напълно адекватна и в унисон с протоколите за действие. Петте вещи лица изтъкнаха мълниеносното протичане на бактериалната инфекция и високата смъртност при това заболяване (остър епиглотит). Те изказаха мнение, че теоретично детето би имало по-големи шансове за живот при по-рано извършена интубация, но състоянието му е било толкова влошено и с толкова променени показатели, че нищо не е могло да се направи.
Делото се гледа от Апелативен съд-Варна, поради невъзможност на Апелативен съд-Бургас да сформира състав. Всички съдии са си направили отвод, тъй като са участвали в съставите по предходните въззивни производства. На два пъти ВКС е отменял постановените решения и е връщал делото за ново разглеждане. Решението на Варненския апелативен съд, с което се отменя присъдата на Сливенския окръжен съд и д-р Славка К. е призната за невинна, подлежи на касационна проверка пред ВКС в 15-дневен срок.

Източник: zdrave.net

Подкрепяте ли решението на Правителството за удължаване на извънредната епидемична ситуация?

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up