Неделя, Юли 12, 2020

Софийски градски съд в състав с председател Съдия Йорданка Моллова осъди Военно Медицинска Академия да заплати 30 000лв. обезщетение на judgeнаследницата на починалата Т.Б. за причинени й неимуществени вреди, поради допусната медицинска грешка.

Искът е заведен от дъщерята И.И., която счита, че при лечението на нейната майка във ВМА е допусната медицинска грешка, а именно не е оценено правилно нейното здравословно състояние, което е станало причина за настъпилата смърт след извършена оперативна интервенция.

Пациентката постъпва с развита бъбречна недостатъчност, с тежка анемия и хипертония от години, с предшестващи оперативни интервенции на бъбреците с цел отстраняване на камъни. Повод за последното й хоспитализиране е т.нар. Перкутанна литотрипсия – най-съвременният метод за безкръвно разбиване на камъни. Пациентакта е с изключително голям по размери камък, който е заел почти целия паренхим на бъбрека, което предполага значително разширена по обем дейност – вместо един са извършени два отвора в бъбрека. Това е довело до двойно по-силно кървене.

За съжаление медицинският екип е подценил състоянието на пациентката и не е извършил всички необходими и задължителни предварителни изследвания, които да покажат реалното, обективното й състояние и съответно възможност да понесе операция с такъв обем и сложност. А именно  на пациентката не е направено преди операцията кръвно изследване за хемостаза / „хемостаза (от гр. αιμόστασις, haemostasis – кръвоспиране) е медицински термин, с който се обозначава сложният процес на прекратяване на настъпило кръвотечение; спиране на

кръвотечение.“ – цитат от интеренет сайт : http://www.hapche.bg/meditsinski-rechnik/haemostasis /. Това е кръвно изследване, което дава информация за времето на съсирване на кръвта на пациента. Както категорично заяви и вещото лице по делото това изследване се прави задължително преди всяка оперативна намеса и неговия пропуск е съществена грешка в предоперативната диагностика. Нещо повече – в конкретният случай пациентката е с ХБН от 30 години, което означава, че нейните кръвоносни съдове са изключително „чупливи“ и крехки. Тоест това дългогодишно хронично заболяване неминуемо води до аномалии в показателите на хемостазата. Ето защо при такава диагноза изследването на хемостазата е абсолютно задължително и пропускът води до фатални последици, както са настъпили в настоящия случай.

Правилно съдът е приел заключението на вещото лице като правилно информативно и установяващо причината за настъпилата смърт, а именно – недооценен пред оперативен риск от извършване на операция с такъв обем и характер в конкретния случай. Решението подлежи на обжалване от ВМА, но това няма да промени един факт, а именно – жената е починала, а дъщеря й дори не може да се зарадва, че е установена истината…

Адвокат Христина Николова

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up