Петък, Юли 10, 2020

Българската асоциация по патология и ЦЗПЗ внесоха жалба във Върховния административен съд срещу Наредба № 18 от 6 август 2002г alexovза утвърждаване на медицински стандарт "Клинична патология". Наредбата е необоснована, издадена при съществено нарушение на административно-производствените правила и в несъответствие с целта на закона. Съдържанието е архаично и несъответстващо на потребностите на Клиничната патология.

Преди една година, ЦЗПЗ и БАП внесоха в МЗ и НЗОК предложения за нов медицински стандарт, които бяха подкрепени от НЗОК и създадената в МЗ работна група. Една година по-късно МЗ публикува изменение, в което не бе останало нищо от направените предложения и което изменение по-скоро  брани статуквото, отколкото да помага на развитието на патологията.
Клиничната патология придоби огромно значение за лечението на онкологичните заболявания. Заради неадекватния стандарт и ниското заплащане, интересът към специалността е минимален. У нас са останали едва стотина патолози, поне половината от които са в пенсионна възраст. Новите методи и технологии навлизат трудно, а тези проблеми рефлектират особено болезнено в цялата онкология.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up