Понеделник, Юли 13, 2020

Състав на АССГ постанови  ново решение, свързано с прилагането на лечение с дълбока мозъчна стимулация при болни от болестта на judge231Паркинсон и други заболявания със сходна природа. Така наречената дълбока  мозъчна стимулация е метод за лечение на някои заболявания, който представлява поставяне на имплант – източник на електрически импулси в мозъка. Периодично е необходима смяна на батериите на импланта, за което също се извършва неврохирургична интервенция.

Самата неврохирургична операция е включена в основния пакет услуги, гарантирани с бюджета на НЗОК. Касата, обаче не покрива цената на импланта, която е 40 000 лева. Пациентите, които са предимно възрастни хора в пенсионна възраст и тежко инвалидизирани, не могат да заплатят цената на изделието и по тази причина макар операцията да се заплаща от НЗОК не може да бъде извършена. Това е доста подло от страна на касата, защото хем от една страна излиза, че лечението е достъпно в България, от друга страна е практически невъзможно.
В конкретният случай, поради това, че не може да заплати импланта, пациентът е поискал от НЗОК да му издаде формуляр S2 за лечение в страна от европейския съюз. НЗОК естествено отказала. И в този и в предишния случай, националният консултант по неврохирургия проф. Габровски е дал становище, че НЗОК не трябва да дава разрешение за лечение в чужбина, което становище служи като основен аргумент на касата.
И в двата случая обаче, съдът си дава сметка, че подобен отказ е неправилен и го отменя. В своите мотиви, съдът много ясно прави разлика между това лечението да се покрива и лечението да може да бъде предоставено. Въпреки, че се покрива от НЗОК, то не може да бъде предоставено, поради това, че болният не може да си закупи импланта. Това, съгласно решение на Съда на Европейската общност води до незаконосъобразност на отказа да се издаде формуляр S2 за лечение в чужбина. Съдът задължава НЗОК да издаде формуляр S2.
В крайна сметка се получава така, че НЗОК ще плати повече, ако беше реимбурсирала имплантите. Във всеки такъв случай, тя ще бъде задължена да издаде формуляр S2 и да заплати за лечението на пациентите в чужбина значително повече, отколкото би заплатила за лечението им в България.

Докато НЗОК не си промени правилата, всеки пациент може да поиска издаване на формуляр S2 и да си извърши безплатно операцията в чужбина.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up