Понеделник, Юли 06, 2020

judge231Софийски градски съд отмени постановление на софийска градска прокуратура, с което бе прекратено наказателното производството, образувано и водено срещу неизвестен извършител затова, че в периода месец декември 2011г – 02.02.2012г в гр. София, причинил смъртта на К.Г.П. поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляваща източник

на повишена опасност – престъпление по чл.123, ал.1 от НК. Предмет на досъдебното производството бе и затова, че в периода месец декември 2011 – 20.02.2012г в гр. София, неизвестен извършител като длъжностно лице, в кръга на службата си съставил официален документ, в който удостоверил неверни обстоятелства или изявление, с цел да бъде използван тоя документ като доказателство за тия обстоятелства или изявления – престъпление по чл. 311, ал. 1 от НК. Производството е образувано по жалба на съпруга на К.Г.П, в която са изложени мотиви за наличието на горе-описаните престъпления, довели до смъртта на съпругата му. Освен това са изложени твърдения за съставянето на неистински документи по време на нейното лечение в лечебното заведение.
При анализиране на процесното Постановление, съда не се е съгласил с изводите, изложени от прокурора, обосноваващи малозначителност на деянието по съставянето на неистински частен документ, а именно направлението за хоспитализация. Съда е анализирал подробно същността на документа, за какво се използва и съответно е счел са налице неизяснени обстоятелства. В тази връзка е дал и задължителни указания на прокурора за изясняване на обективната истина. Същото е направено и във връзка с изясняването на фактите и обстоятелствата за наличието на престъпление по чл.123, ал.1 от НК. Указано е да бъдат поставени допълнителни задачи на експертите, изготвили СМЕ, които да отговорят на ясно и конкретно формулирани въпроси от съда, относно същността на заболяването и лечението на К.Г.П.
Също искаме да отбележим, че съда в заключение е приел, че „трябва да бъдат положени допълнителни усилия за изясняване на въпросите, посочени в мотивната част на определението преди да бъде прекратено".

Автор: Галина Любчева

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up