Вторник, Юли 14, 2020

Софийската градска прокуратура готви обвинение на здравния министър Петър Москов за скандала с ваксините от началото на годината, съобщава "Правен москов ваксинисвят". Заедно с него с обвинение ще се сдобият и двама негови заместници. Москов е призован да се яви в следствието следващата седмица. Информацията бе потвърдена от още три независми един от друг източника.
Потърсена за коментар, говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви само: "Каквото има да каже прокуратурата, ще го каже в понеделник."

В началото на годината прокуратурата образува досъдебно производство във връзка с бартера на ваксини между България и Турция.
През 2015 г. страната ни получи 100 000 дози петвалентна ваксина "Пентаксим" като дарение от Турция. Тя е срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенца. Ваксината е масово използвана, тъй като през първата си година бебетата подлежат на имунизация срещу тези заболявания. Пентаксима – турско производство не е разрешен за употреба в страната и използването му беше забранено от Върховната административна прокуратура. Разпореждането за спиране обаче дойде след като ваксината бе приложена на децата. Дарението включваше и ваксината "Еувакс B" срещу Хепатит B, която лед избухналия скандал, заради съдържанието на живак бе прибрана в складовете на МЗ с оправданието че ще се използва само за бежанци, ако се налага.
В замяна България се задължи да дари на турската страна 5 млн. дози ваксини срещу туберкулоза (БЦЖ), произвеждани у нас.
Вносът на ваксини за задължителния имунизационен календар у нас се наложи заради системни проблеми с доставките по производствени причини, които се задълбочиха през пролетта на миналата година. Така се стига и до дарението.
Предмет на започналото в началото на годината разследване не беше дали ваксините са опасни за живота и здравето на децата при прилагането им, а въпроси, свързани с икономическата целесъобразност на тяхното закупуване и съответно цените, свързани с износа на ваксини, каза по онова време главният прокурор Сотир Цацаров.
Тогава той напомни, че има два паралелни договора за дарение - единият за ваксини към България и другият - ваксини от България към Турция. Цацаров каза още, че предмет на разследване са евентуални длъжностни нарушения и престъпления при износа и вноса, свързани с икономическите параметри на размяната. "Т.е. ще се разследват икономически показатели, а не медицински показатели", бяха думите на главния прокурор.
По скандала с ваксините вече има един обвиняем. БНТ съобщи, че Софийската градска прокуратура е повдигнала обвинение за безстопанственост на Росен Алексиев от държавната фирма за производство на ваксини "Бул Био". Обвинението е във връзка с произведените над един милион неетикетирани ампули с ваксини срещу тетанус по поръчка на турската фирма "Тюрк илач".

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up