Понеделник, Юли 06, 2020

Военно-окръжна прокуратурата е повдигнала две нови обвинения срещу бившия началник на Военномедицинска академия тоневгенерал-майор от резерва, професор д-р Стоян Тонев дмн. В продължение на десет години, Тонев бе неизменен началник на ВМА, а след пенсионирането си и преди да изпадне в немилост, заемаше поста на заместник кмет на Столична община, а след това и народен представител и Председател на Постоянна комисия по здравеопазване в Народното събрание.

Генерал Тонев има следните отличия в биографията си: Орден „Стара планина” І-ва степен с мечове, Орден „Св. Георги“, Златен медал от МО на Кувейт, Златен медал от Швейцарския Червен Кръст, Медал на МО на Чехия, Носител на наградата „Достоен българин” в. „24 часа” – 2005 г., Носител на наградата „Достоен българин” в. „24 часа” – 2007 г., „Мениджър на годината” – 2007 г., „Лекар на годината” – 2005 г., 2008 г., Почетен офицер – МО и МВР, Член на Медицинската комисия на НАТО.
Тонев е привлечен като обвиняем за това, че в периода 21.01.2003 г.- 03.12.2013 г., при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, съзнателно е сключил неизгодни сделки със СМДЛОД „Астра” АД – и от това произлязла значителна вреда за ВМА  в размер на 16 330 495 лв. Случаят е особено тежък и вредата е в особено големи размери, съобщи пресцентърът на прокуратурата.
За това престъпление Тонев може да получи между 3 и 10 г. затвор. Наложена му е мярка за неотклонение парична гаранция от 10 000 лв.
Според обвинението Тонев е сключил 5 договора със медико-диагностичната лаборатория, по силата на които й се предоставя да извършва високоспециализирани изследвания с апаратура, собственост на ВМА, срещу наемна цена, включваща възнаграждение за ползване и консумативни разноски.
В два от договорите наемната цена е определена като процент от приходите на дружеството, вместо наемът да е определен по пазарни цени. По тези договори е бил определен наем в размер на 37,55% от приходите, а по идентичен договор за медицинска апаратура, наемът е бил 60% от приходите.
В три от сключените договори е определена наемна цена, по-ниска от пазарната наемна цена. По силата на тези договори разходите за сервизно обслужване на апаратурата, разходите за консумативи и доставката на резервни части били за сметка на ВМА.
За това, че Стоян Тонев съзнателно е допуснал негов подчинен, да извърши престъпление по служба, е привлечен като обвиняем и за допустителство.
Разследването продължава, подчертаха от прокуратурата.
Стоян Тонев, заедно с професор Мирослава Кадурина, беше обвинен и за щета на ВМА за близо 6,5 млн. лева. През месец май в съда беше внесен обвинителен акт срещу Тонев за допустителство и неизгодни договори, а срещу ексшефката на Катедрата по дерматология - за престъпление по служба и длъжностно присвояване. И по това обвинение на Тонев беше наложена гаранция от 10 000 лв.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up