Четвъртък, Май 28, 2020

По искане на Главния прокурор, ЦИК даде разрешение д-р Валентин Павлов, кандидат за народен представител от Реформаторски блок – Глас народен, да pavlovбъде привлечен като обвиняем за смъртта на 14-годишно дете. През юни 2016, Д-р Павлов, който е зъболекар е извършил операция за отстраняване на киста на зъб. Операцията е била с пълна упойка. От упойката детето развива малигнена хипертермия и вдига температура до 40 градуса.


Д-р Павлов и екипът му не успяват да овладеят състоянието на момчето и едва след 2 часа се обаждат в Пирогов, където момчето почива. От прокуратурата са категорични, че е налице немарливост по време на операцията заради липса на антидот, който ако е бил поставен на момчето, то е можело да оживее. Клиниката не е имала този антидот и не е била подготвена, смятат от прокуратурата.
Установено е от разследването и съдебномедицинската експертиза, че предотвратяването на смъртта на детето е било възможно при правилна реакция - даване на антидота и извикване на екип на спешна помощ, коментира говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, цитирана от „Фокус“. Тя цитира мнение на експерти, според коти можело да се мине и без пълна упойка, решението за която е взето от самия Павлов.
Кандидат-депутатът от коалиция "Реформаторски блок – Глас народен“ д-р Валентин Павлов и водач на листат в Перник сам е подал в ЦИК заявление за сваляне на имунитета му.
„Ние направихме всичко каквото трябва, но не знаехме, че има рядко генетично заболяване“, заяви той в своя защита. Според него антидотът не е разрешен за употреба в страната.
На 26 януари 2017 г., д-р Валентин Павлов бе удостоен лично от министър Петър Москов със златен почетен знак – I-ва степен с лента. Знакът е даден „за обществено значим принос в областта на здравеопазването”. Тогава д-р Петър Москов благодари на д-р Павлов за постигнатите високи резултати в областта на денталната медицина. По време на церемонията, която се състоя в сградата на Министерството на здравеопазването, д-р Москов изрази признателност за усилията на д-р Павлов денталната медицина да е в съответствие с нуждите на българските граждани и европейските стандарти.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up