Неделя, Май 31, 2020

neurosurgeryПетчлене състав на Върховния административен съд отмени окончателно Наредба № 37 от 20.08.2010 г. за утвърждаване на медицински стандарт „Неврохирургия”. Делото бе образувано по жалба на Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници, Българската болнична асоциация и ЦЗПЗ. На първа инстанция ВАС отмени наредбата. Решението бе обжалвано от МЗ пред петчленен състав с мотива, че жалбоподателите нямали правен интерес да обжалват медицинския стандарт ?!?

В решенито на съда се отбелязва, че доклада на МЗ за примане на медицинскиа стандарт по „Неврохирургия” изх. № 96-00-3/05.08.2010 г. не съдържа нито една дума относно медицински стандарт „Неврохирургия“ и независимо, че е посочен като основание за приемане на първоначалния текст на Наредбата и не може да бъде възприет като мотиви по смисъла на чл. 28, ал. 2 от ЗНА. Същото се отнася и до другия доклад изх. № 96-00-3/25.06.2010 г., приет по делото, в който също липсват мотиви със съдържанието, изисквано от чл. 28, ал. 2 от ЗНА, независимо, че е споменат медицински стандарт „Неврохирургия“. Незаконосъобразно при положение, че докладът не отговаря на законовите изисквания, проектът за нормативен акт е приет от министъра на здравеопазването, в нарушение на 28, ал.3 ЗНА.
Представени са косвени доказателства за извършено публикуване на Интернет страницата на МЗ на 06.08.2010 г. само на проекта на Наредба, но не и на мотиви или доклад, каквито на практика не са и изготвяни
Заинтересованите страни не са могли да представят своите предложения и становища, доколкото не им е предоставена по начало възможност да се запознаят с мотивите на вносителя на проекта, още по-малко е имало възможност те да бъдат разгледани, обсъдени и взети предвид.
Съдът е постановил решението си в състав И. Раденков, С. Янкулова, П. Найденова, М. Георгиева, Б. Магдалинчев – Председател.
МЗ е осъдено да заплати и всички разноски по делото.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up