Понеделник, Май 25, 2020

judge231Състав на Върховния административен съд проведе заседание по делото срещу Наредба № 36 от 6 август 2010 г. за утвърждаване на медицински стандарт „Очни болести“. Както и останалите медицински стандарти и този е оспорен от НСЧБ, ББА, СОББ и ЦЗПЗ. Първоначално съдия Пунева прекрати делото, като обоснова определението с липса на правен интерес. Според нея, въпреки че други състави на ВАС вече се бяха произнесли по аналогичен казус, сдруженията на болници и правозащитни организации не могат да оспорват наредбите на министъра. Определението беше отменено от петчленен състав на ВАС. На делото присъства прокурор, който очевидно незапознат с повече от 15 влезли в сила аналогични решения на ВАС изрази становище, че жалбата е неоснователна ...... А хората казват, че здравната система била нереформирана.

Петчленен състав на ВАС проведе заседание по делото срещу Наредба № 30 от 15 юли 2010 г. за утвърждаване на медицинския стандарт "Медицинска онкология". Медицинският стандарт бе отменен от тричленен състав на ВАС, а срещу решението бе подадена касационна жалба от Министерството на здравеопазването. Въпреки константната практика на ВАС да отменя всички аналогични наредби на МЗ, последното продължава да подава касационни жалби, ощетявайки бюджета на ведомство с напълно ненужни съдебни разходи за касационно производство, чиито изход е предизвестен.
Състав на ВАС разгледа и дело, образувано по касационна жалба на НЗОК, срещу решение на АССГ, с което НЗОК е осъдена да заплати обезщетение на пациент с диабет, заради отказан достъп до лечение на диабетна ретинопатия. Преди това заповедта за отказ на Управителя на НЗОК бе отменена от съда в друго производство.
Състав на РС София ще проведе първо заседание по дело образувано от родителите на починала млада жена срещу столична болница. Жената постъпва с висока температура. Премествана е в няколко отделения, извършена е и операция. Около месец след хоспитализацията на фона на подобряващо се състояние внезапно умира.
Състав на Варненския районен съд проведе заседание по дело образувано от пациент, при който в резултат на възникнало след коронарография усложнение се стига до ампутация на ръката. Пациентът е бил без индикации за спешна коронарография и с тежка анемия. на мястото на поставяне на катетъра се развила тромбоза. Въпреки неколкократните операции, накрая се стигнало до ампутация на ръката.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up