Сряда, Февруари 19, 2020

съдОкръжната прокуратура в Сливен внесе в съда обвинителен акт срещу хирурга В.П. за смъртта на 46-годишна пациентка, починала през март 2013 година. Лекарят е обвинен, че поради немарливо изпълнение на правно-регламентирана дейност – упражняване на лекарска професия, представляваща източник на повишена опасност, е нарушил правилата на Медицински стандарт, като не оказал своевременно качествена медицинска дейност и осъществил действия, довели до смъртта на Красимира С. от сливенското село Сотиря, съобщиха от държавното обвинение, цитирани от dir.bg.

По време на операция хирургът не е извадил незабавно троакара (инструмент за лапароскопски операции), за да провери причината за непълноценното му действие, а е продължил натиска, с което е наранил лявата обща хълбочна артерия на пациентката.
Освен това лекарят не е направил всичко необходимо за оперативното възстановяване на целостта на стената на артерията и е допуснал продължаване кръвозагубата от наранения съд. В резултат е последвала масивна кръвозагуба, довела до развитие на ДИК-синдром, с което е причинил смъртта на пациентката на 22 март 2013 г.
Окръжният съд в Сливен е насрочил заседание за 25 октомври. Ако хирургът бъде признат за виновен, той може да получи от 1 до 6 години затвор.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up