Четвъртък, Юни 24, 2021
Последвайте ни

прокуратураОкръжната прокуратура във Варна категорично не приема постановената оправдателна присъда на д-р Димитър Габровски и внесе протест срещу постановеното решение от състав на Варненския окръжен съд. Делото се гледа за причиняване на смърт по непредпазливост на пациентка през 2012 г., припомнят от 24chasa.bg. Лекарят е признат за невиновен по повдигнатото обвинение за причиняване на смърт по чл.123, ал.1 от НК.

„Окръжната прокуратура във Варна не поддържа обвинението за същото престъпление, с което на съд е била предадена и дежурната медицинска сестра, която също била оправдана с присъдата на Варненския окръжен съд", пише в протеста на държавното обвинение.

Варненската прокуратура дълго разследва случая. Обвинителният акт беше внесен за разглеждане през март 2016 г. Делото многократно беше отлагано, поради тежко заболяване на лекаря или заради молби от адвокатите.

През януари 2012 г. 23-годишната пациентка постъпва във варненската клиника "Сити клиник медицински център Брегалница" за планова операция за вадене на сливици. Операцията била извършена от д-р Габровски - лекар УНГ. На сутринта след операцията младата жена се почувствала зле. Последвало повръщане на кръв, за което била уведомената дежурната медицинска сестра. Медиците установили, че около оперативната рана има съсирек. Лекуващият лекар-хирург д-р Габровски назначил по телефона вливане на банка глюкоза с кръвоспиращи средства и преместване в болница "Св. Анна". Час по-късно, когато банката вече била изтекла, младата жена колабирала при опит да бъде преместена. Хирургът пристигнал веднага в частната клиника и с екип се опитали да спрат кръвотечението с два допълнителни шева, но пациентката починала.

Във въззивния протест на прокуратурата, внесен в Апелативния съд във Варна, се настоява постановената оправдателна присъда на д-р Габровски да бъде отменена и лекарят да бъде признат за виновен и да му бъде наложено наказание - 3 години условно, което да бъде отложено с 5-годишен изпитателен срок, както и да бъде лишен от право да упражнява лекарска професия. Държавното обвинение твърди, че лекарят не е осъществил следоперативен контрол и наблюдение на локалния и общия статус, жизнените показатели и евентуално лабораторните изследвания на пациентката. Лекарят неправилно използвал кръвоспиращ медикамент, не е реагирал адекватно на съобщените му данни за състоянието на неговата пациентка и е прехвърлил грижите за нея на други лица, като е давал нареждания и консултации по телефона, което е довело до фаталния край, категорични са от варненската прокуратура.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up