Вторник, Юли 14, 2020

k.ananiewДнес в 14.00 часа в сградата на министерството на здравеопазването министър Кирил Ананиев, министърът на вътрешните работи Валентин Радев и главният прокурор на Република България Сотир Цацаров ще дадат съвместен брифинг относно предстоящи проверки, свързани с ефективното разходване на средства за болнична помощ от лечебните заведения.

В неделя на извънредна пресконференция, представителите на същите институции съобщиха за проведена акция срещу износители на лекарства, при която са били задържани 7 души. Единият от тях, сирийският гражданин Амир Мохамед Ал Хусаини бе посочен, като организатор на престъпна група, в която влизал и един болничен директор, който пък бил заловен с кашон с лекарства. Имената на проверяваните фирми, аптеки и болници, както и на другите арестувани не се съобщават.
bbСпоред данните на прокуратурата, групата е нанесла щета на НЗОК за няколкостотин милиона лева. Службите са подали информация на една медия, че печалбата на групата била 90 милиона лева. Въпреки, че арестите са извършени от служители на Главна дирекция Борба с организираната престъпност на МВР не се съобщава за арести на служители на МЗ, НЗОК или друг държавен орган, които да са покровителствали групата. Операцията на службите е започнала преди няколко месеца и е била координирана лично от премиера Борисов.
cacav.rСамо по себе си Участието на Главния прокурор в пресконференция на министъра на здравеопазването е прецедент. Необичайна е и публичната активността по темата на министъра на вътрешните работи Радев.
Гръмките изявления на пресконференцията в неделя и днешния брифинг само два дни по-късно идват в момента, в който се очаква решението на Президента дали да наложи вето над Закона за бюджет на НЗОК за 2018 година. Това поискаха от него пациентски организации, заради гласуваните от Парламента мораториуми за нови лекарства и нови дейности в болниците. Националният омбудсман също подкрепи исканията на пациентите.
v.g.Медийната активност на институциите добива характер на кампания срещу медиците. Сигнал за нея даде министърът на финансите Владислав Горанов, който преди две седмици, на заседанието на бюджетната комисия, каза че в здравеопазването се краде много.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up