Четвъртък, Август 13, 2020

ПетроваПациентски организации сочат, че нагласата на пациентите „да съдят“ се е покачила с 80% и може би заради това в последните 5 години има „бум“ на делата за лекарски грешки. Делата обаче не носят нищо позитивно. Дори да има осъдени, системата не се подобрява. Голяма част от тези дела „висят“ дълго време, защото няма експерти. Средната продължителност на една инстанция е около 2 години. Доста често хората умират, докато чакат справедливост.
„Най-съдените лекари са хирурзи, акушер-гинеколози, стоматолози и анестезиолози“, каза по БНР д-р Мария Петрова, адвокат по медицинско право, и допълни, че зачестява недоволството и към общопрактикуващите лекари.

"Недоволството на пациентите започна да се приема като норма. Най-често дела се водят при смърт на пациент, по-рядко при други хипотези – неправилна диагноза, неуспешна операция, неуспешно лечение и т.н.", посочи тя.
„Най-често срещаните проблеми са с медицинската документация и нейната правна същност. Ставаме свидетели на практикуването на дефанзивна медицина – защитна медицина за лекарите, но не и за пациентите. Много често в болниците се правят документни престъпления. Причините: да се „източи“ здравната каса, от недоглеждане или да се прикрие нередност“, обясни д-р Петрова.
Според нея мерките, които трябва да се вземат са комплексни, не просто да се търси виновен, а да се цели подобряване на системата.
Целия разговор с адв. Мария Петрова чуйте в звуковия файл:

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up