Петък, Август 14, 2020

IAMOИзмина цял месец откакто вестници и сайтове информират за скандални факти от дейността на контролния орган в здравеопазването – този, който трябва да открива нарушения, пропуски и грешки в лечението на пациентите и да ги санкционира – това е Изпълнителна агенция „Медицински одит“. Един вече бивш служител на агенцията разкри, че там са си измислили вътрешни правила, които нарушават закона и които смачкват случаи на починали хора в болници. Валя Ахчиева попита в предаването „Открито“ по БНТ не се ли създава така корупционна среда в ИАМО, защото се твърди, че има натиск от страна на управата върху редовите държавни инспектори, извършили проверките в болниците. И така тези, които носят отговорност за смъртта на пациент остават всъщност недосегаеми от закона, остават ненаказани, няма справедливо възмездие.

Върховната административна прокуратура все още проверява медицинската ДАНС. Поводът за това е бездействие от страна на Изпълнителна агенция "Медицински одит" по случай с починала родилка, разказа зам. главният прокурор и ръководител на ВАП Ася Петрова. Става въпрос за 28-годишната Веселка Иванчева, лежала в "Шейново" с диагноза плацента превия. Тя постъпва за раждане в болницата на 14 януари м.г. и ден по-късно умира, а бебето ѝ е обявено за мъртвородено. Оказва се, че въпреки 17 констатации и установените много нарушения от инспекторите на ИАМО, на столичната болница не е съставен нито един акт.
"Тъй като има преписка и защото категорично сме преценили с колегата, че има нарушения, сме ги изпратили до прокуратурата и има заведено дело", каза един от проверяващите случая д-р Недялка Чолакова от ИАМО.
Според главния юрист на агенцията Ростислав Райчев пък не се съставят актове, докато тече досъдебно производство.
Прокурор Петрова обаче заяви, че в конкретния случай с родилката инспекторите са били длъжни да съставят актове. Към настоящия момент ВАП е констатирала "редица незаконосъобразни практики", а проверката продължава.
Zlatiza IAMOКогато се четат документите за трагедията с починалата родилка и нейното бебе в болница „Шейново“ се изпитват само две неща – гняв и тъга. Самата болница си признава в протокол от ЛКК, че младата жена е загубила 3 л. кръв пред очите на трима лекари и е налице закъсняло кръвопреливане, както и е записала препоръки към себе си. Но „Медицински одит“ не е съставил актове за нарушения, защото прокуратурата работела по случая. Година и 4 месеца след смъртта на родилката обаче прокуратурата все още не е повдигнала обвинения – има нарушения, но няма нарушители.
Според изпълнителния директор на Изпълнителната агенция „Медицински одит” Златица Петрова и вътрешните правила на агенцията не били порочни, и нямало корупционна среда, и нямало манипулиране на проверките, и нямало натиск върху инспектори от управата на одита. Нямало натиск ли? Чуйте записите на телефонни разговори между изпълнителния директор на ИАМО и държавен инспектор от агенцията, както и между заместник-директора на одита и инспектор:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up