Неделя, Май 31, 2020

cvetanov40 000 лева обезщетение е присъдил Софийски градски съд на д-р Михаил Милатович като обезщетение за забъркването на името му в скандалния случай, наречен от медиите „Бебето във фризера”. Началникът на отделението по акушерство и гинекология в МБАЛ „Св. Иван Рилски” ЕООД в Горна Оряховица беше един от четиримата задържани медици в края на 2010 г., обвинени, че умишлено са оставили недоносено бебе да умре.

Тогавашният министър на вътрешните работи Цветан Цветанов огласи случая от трибуната на Народното събрание, обвинявайки лекарите, че не са дали шанс на бебето да живее. Цветанов и прокурори, в нарушение на закона, разпространиха записи от подслушани телефонни разговори. В крайна сметка Прокуратурата не успя да събере доказателства за някаква тяхна вина. Няколко експертизи, последната деветорна, потвърдиха, че става дума не за раждане, а за аборт и разследването бе прекратено.
Д-р Милатович е завел дело срещу по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Софийският градски съд (СГС) е уважил изцяло иска му от 40 000 лева, съобщават медии, позовавайки се на статия в "Банкер", подробно припомняща драматичните истории покрай този казус, променили съдбата и на други известни в региона хора. В решението на съдията се посочва, че срещу лекаря е било образувано дело, което след това е прекратено, без да му е повдигано обвинение, а публичното огласяване на записи от специални разузнавателни средства е мултиплицирало вредите, който лекарят е претърпял. Решението на СГС не е окончателно и вече е обжалвано от прокуратурата пред Софийския апелативен съд.
Години след като обвини лекарите в Парламента, Цветан Цветанов им се извини отново от същата трибуна, но горнооряховското АГО, а донякъде и личната кариера на медиците, бяха съсипани.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up