Сряда, Ноември 25, 2020

MitevНа финала на делото за злоупотреби прокурор от Софийския градски съд поиска бившият ректор на Медицинския университет в София Ваньо Митев да бъде признат за виновен по 3 обвинения и осъден на наказание около средния размер, който е 6 г. затвор. Съдебното дело е срещу Митев и бившия главен секретар на висшето училище Алексей Алексеев. Двамата са подсъдими, тъй като според обвинението ощетили Медицинския университет с над 1 млн. лева, припомнят от 24 часа. Митев отговаря за сключване на неизгодна сделка, допустителство и безстопанственост.

Най-общо зад обвиненията се крият сключване на неизгодни договори за правна помощ и покупка на кола, без това да е било необходимо. Харчени били пари за договори за прием на чуждестранни студенти в разрез със Закона за висшето образование. Освен това се приемали и студенти, без да са държали изпити по биология и химия. Те броели и високи такси за следването си въпреки утвърдените от Академичния съвет на МУ.
Според прокуратурата престъпленията, които е извършил Митев, го правят обществено опасен. За Алексей Алексеев обвинението поиска условна присъда от 3 години с 5-годишен изпитателен срок.
Защитата на бившия ректор смята, че престъпленията са недоказани и че в обвинителния акт има грешки.
"Не съм видял никакъв умисъл в действията на Митев", каза адвокатът му Димитър Вълчев.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up