Петък, Август 14, 2020

belzniciВече има повече от дузина съдебни решения, в които НЗОК е осъдена да заплати на болниците така наречената надлимитна дейност за 2015 и 2016 година. Решенията са взети от различни съдилища в страната и макар да имат някои различия в нюансите, са еднозначни в изводите, че НЗОК дължи заплащането на медицинската помощ, ако е извършена и отчетена, независимо дали е под или над определения месечен лимит.
Освен дължимата сума, НЗОК се осъжда да заплати лихвата за просрочието, държавната такса, която е в размер на 4% от иска за първа инстанция и ½ от нея за втора инстанция, както и адвокатските хонорари на двете страни, разноските за изготвяне на различните експертизи, назначавани по делата.

Ако преди излизането на първите решения, НЗОК имаше някакво оправдание, основано на хипотезата, че може да спечели тези дела и да не плати нищо, то сега, след като вече има установена съдебна практика, няма съмнение, че касата ще загуби всички заведени срещу нея дела.
В тази ситуация продължаването на делата, чиято загуба е предизвестена, не води до нищо друго, освен до ненужни разходи и загуби за бюджета на НЗОК. При това тези загуби не са никак малки. Общата сума, дължима на болниците за 2015, 2016 и 2017 година е над 120 милиона лева. С лихвите за забава и съдебните разноски, към които ще се добавят и разноски за съдебно изпълнение, сумата от 120 милиона лева може да нарасне двойно до датата на изплащането на всички задължения. Всеки лев, платен над тези дължими 120 милиона лева, се явява пряка щета за бюджета на НЗОК.
Отговорното управленско решение в този случай е незабавно да се започнат преговори с болниците – кредитори и да се постигнат споразумения за изплащане на дължимите суми.
Обратното, ако ръководителите на НЗОК продължат да водят обречени на загуба съдебни дела, то това ще бъде проява на безстопанственост.
Управителят и членовете на надзорният съвет на НЗОК лесно могат да станат клиенти на прокуратурата за това, че са могли, но не са предприели действия за ограничаване на загубите, които в случая са в особено големи размери.

Хора в дискусията:
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Чужденец · преди 2 години
    Ааа не ги плашете, мокър от дъжд се не бои. Едната вече беше извеждана с белезници, пък сега е зам. министърка, другата е осъждана за конфликт на интереси, пък сега е управителка.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up