Сряда, Юли 08, 2020

pregnant newbornДвама лекари, акушер - гинеколози от областната болница в Габрово получиха условни присъди за причиняване на смъртта на родилка и бебето ѝ през 2013 година, поради немарливо изпълнение на служебните си задължения.
Габровският окръжен съд определи на двамата лекари условни наказания от по три години лишаване от свобода с петгодишен изпитателен срок. Медиците се лишават и от лекарски права за три години.
През 2016-а Окръжният съд в Габрово даде ефективна присъда за бившия шеф на акушеро-гинекологичното отделение в Габровската болница и условна за лекарката, водила раждането. Великотърновският Апелативният съд ги отмени и върна делото за ново разглеждане.
Историята на случая е следната:
Починалата родилка е била с нормална бременност и редовно посещавала женска консултация. При последния преглед на 09.09.2013 г. лекарят констатирал, че плацентата старее и посъветвал бременната, ако няма признаци на раждане до два - три дни, да постъпи в Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ „Д-р Тота Венкова” Габрово.
На 12.09.2013 г. е била приета в болницата с диагноза „преносена бременност в 10 месец“. Следващите дни бременната била в добро състояние, като били регистрирани слаби контракции.

До 22-ри септември, лекарите в отделението давали противоречиви мнения. Една част от тях казвали, че преносва, че плацентата е стара, а друга част от лекарите твърдели, че е сбъркан термина, и че е рано за раждане. Бременната изявила желание да роди оперативно, чрез секцио, но и било отказано с мотив, че вероятно е сбъркан термина и „лекарите ще решат”. През целия период наблюдението било извършвано от различни лекари в отделението, които не са могли да добият обща представа за състоянието на бременната.
На 25.09.2013 г. вече е имало данни за страдание на плода. До този ден, въпреки продължителния престой в отделението, състоянието й нито веднъж не е било обсъждано от лекарски консилиум. Същата вечер около 19 бременната се оплакала от болки в лявата ръка в резултата на поставената система през деня, имала подуване на ръката. Оплакала се също, че има висока температура. Измерена температурата е била 38,3 градуса. Дежурния лекар разпоредил да й бъде поставена ампула аналгин. Поради зачервяване на ръката в района на абоката й бил направен компрес с риванол. През нощта, към 01,00 часа бременната вдигнала отново висока температура, обадила се на акушерката. Тя измерила вече 39,5 градуса. Дежурният лекар без да извърши преглед разпоредил на пациентката да й бъде поставено още една ампула аналгин. Сутринта в 6,00 часа родилката се оплакала от затруднено дишане. Направена била кардиограма, но не е правен запис на детски сърдечни тонове. Сутринта в 07,00 часа температурата е била 37.8 градуса. Извършили консултация с интернист, който изразил съмнение за белодробна тромбоемболия.
Междувременно около 09,00 часа установили, че има родилна дейност и условия за раждане. В 10,30 часа започнали процедурите по раждането. От спукания околоплоден мехур изтекли гъсти, зелени, оскъдни околоплодни води, много малко количество, което било показателно за страдание на плода. В 13,00 часа се родило момченце, което проплакало, което видимо било много преносено.  Установили, че има неадекватно дишане, намира се в тежка асфиксия. Бебето било аспирирало обилни количества околоплодни води и се намирало в тежка дихателна недостатъчност.
След 17 часа родилката се оплакала, че има затруднения с дишането. Имала също и висока температура. След 20 часа в бил извикан за консултация лекар в ОАИЛ, на който му направило впечатление, че лявата й ръка е с оток и зачервена, поради което допуснал, че има инфекция и решили да я преведат в интензивното отделение.
Междувременно новороденото починало същата вечер. През нощта родилката имала втрисания и повишаване на температурата. На другия ден републикански специалист от УМБАЛ „Д-р Д. Странски“ гр. Плевен. Следобедните часове той пристигнал в гр. Габрово и установил, че родилката е в тежко общо състояние, причината, за което бил „сепсис”. Същия ден, в 19,30 часа пациентката била транспортирана в Клиника по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ гр. Плевен. Следващите дни било проведено лечение, което не дало резултат и на 04.10.2013 г. в 07,00 часа родилката починала.
Поставена била окончателна диагноза – „сепсис - двустранна абсцедираща пневмония”.
Извършената аутопсия на тялото на бебето установила, че смъртта се дължи на масивна дълбока аспирация на околоплодни води.
Присъдите могат да бъдат обжалвани.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up