АНАЛИЗИ

Какво печеля от консултацията с психиатър?

Какво печеля от консултацията с психиатър?

Когато за пръв път ви изпратят на психиатър, най-честата реакция е на обида и отвращение. Обикновено се впускате да убеждавате близките си и лекарите, с които до момента сте се консултирали, че не сте „мръднали”, че наистина имате проблем, че не сте симуланти. Не разбирате, как един психиатър може да ви помогне, след като вашите проблеми не са въображаеми – те са съвсем истински. Чели сте безсмъртния Киси и не искате да станете участник в местна импровизация на „Полет над кукувиче гнездо” или нещо от сорта…

Спомняте си, как хората около вас са ви казвали да се вземете в ръце и да си помогнете сами и отчаяно започвате да си повтаряте, че нямате проблем… Не сте чак толкова изпаднали, че да ходите при психиатър, или в лудница… И това е ваше право. Все пак, има момент, в който става по-разумно да отидете на тази консултация.

Кога трябва да отидете на психиатър?

Когато нещата са излезли извън разумния контрол – поведението ви е различно от преди, изнервени сте, или плачливи. Хората около вас забелязват промяната и се тревожат за вас.
Все по-трудно ви е да компенсирате проблема и да функционирате в обществото, както преди – трудно ви е да ходите на работа, да пътувате в обществения транспорт, да се грижите за семейството си.
Някои от действията ви са необмислени и създават материални или морални проблеми на близките ви.
Имате страхове или кошмари, които не можете, или не искате да обсъдите с хората около вас.
Появяват се телесни проблеми – главоболие, задух, сърцебиене, високо кръвно, болки в корема. Тези телесни проблеми, въпреки целенасочените усилия на колегите соматични лекари, не намират своята причина.
В момента, в който плахо открехнете вратата на психиатъра, с удивление установявате, че там, в чакалнята му не е нито толкова мрачно, нито толкова страховито. А хората, които чакат с вас не са нито безумни, нито зле облечени. Не миришат зле и не ви заговарят без повод – стоят си спокойно и чакат – също, като вас.

Какви хора посещават кабинета на психиатър?

Работещи и успели хора с хронични, но добре контролирани психични проблеми
Работещи и динамични хора с новопоявили се проблеми – най-често паническо разстройство, генерализирано тревожно разстройство, депресия или обсесивно-компулсивно разстройство.
Хора с хронични заболявания и трайно нарушена трудоспособност
Хора, които по лични или професионални причини имат нужда да бъдат прегледани и тяхното психично здраве да бъде удостоверено.
Какво представлява прегледът при психиатър?

Прегледът при психиатър представлява разговор за проблемите, притесненията и страховете ви. Помнете, че човекът срещу вас има повече опит със страховете и тъгата от вас. Въпреки това, той няма свръх способности – може да ви бъде полезен само, ако сте напълно откровени с него.

Може ли да бъдете принудени да се лекувате?

Според действащото в момента в страната ни законодателство, ще бъдете принудени да се лекувате само, ако с действията си представлявате заплаха за себе си или за околните. Във всички останали случаи, последната дума е ваша.

След прегледа накъде?

Лечението на психичен проблем, или заболяване е дългосрочно партньорство. Вие и вашият психиатър ще направите избора. Психиатърът ви е отговорен до вас да достигне информацията, от която имате нужда в разбираем и достатъчно подробен вид. Вие сте отговорни за финалното решение. Нека все пак то да бъде информирано решение. Нещо, което сте прочели във форум, или сте чули от съседката не ви прави експерт в областта. Чуйте диагнозата си. Задайте въпросите си. Осмислете отговорите, които сте получили. Отново задайте въпроси. Докато сте готови да вземете решение. Когато започнете лечение, подгответе се това лечение да бъде проследявано отблизо от вашия психиатър. През първите месеци споделяйте всичко ново появили се оплаквания или дискомфорт и ги обсъждайте с вашия лекуващ лекар. Запомнете: колко точно добре ще се чувствате, зависи от вас!

Конфиденциална ли е консултацията с психиатър?

Информацията, която ще предоставите по време на консултацията има конфиденциален характер. Тя може да стане публично достояние само по силата на съдебно решение. Това, че сте посетили психиатър, не ви вкарва в никакви регистри и не може да бъде проследено от недоброжелатели.

Посещението при психиатър е инвестиция във вас самите. Разбира се, че можете да прекарате месеци и години в опити да се преборите с дискомфорта, който ще набира сила в моментите ви на слабост. Но запомнете: когато душата страда, само въпрос на време е и тялото да започне да страда. Тогава борбата ще стане още по-трудна и безсмислена. Удивително е, колко ненужни лекарства сме склонни понякога да изпием, единствено и само за да не приемем простичкия факт, че нещо в главата ни май не е добре. Веднъж прекрачили прага на психиатъра обаче, много възможно е да установите, че това е единственото място, където ще ви кажат „това не се случва само на теб!”. Че сте си намерили верен приятел и партньор, който по-често от всички останали ще ви повтаря „важното е да се чувстваш добре!”.

Източник: http://izrastvane.com/

Проект "Открито за психичните разстройства“ се осъществява в рамките на Програма БГ 07 Инициативи за обществено здраве по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014.


 {module title="Абонамент"}

Подобни статии