АНАЛИЗИ

Омикрон е различен, изисква различен подход

Омикрон е различен, изисква различен подход

България е в разгара на четвърта по ред вълна на разпространение на коронавирус. Броят на случаите, които се регистрират през последните седмици е най-високият от началото на пандемията – над 10000 на ден и над 200000 активни случаи общо. Висок е и броят на позитивните тестове – над 20%. Това, че вълните са четири, а не пет, както някои неправилно ги броят се вижда много добре от графиката, показваща броя на заразените за седемдневен период, на която ясно се вижда, че разпространението на вируса през пролетта на 2020 година няма характеристиките на вълна.

new cases

На фона на такова масово разпространение, тестването дори губи значението, който имаше при разпространението на другите варианти на вируса. По аналогия с грипните епидемии дори и без да се тестваме е ясно, че огромната част от случаите на остра вирусна инфекция в момента се дължат на Омикрон варианта на коронавируса. Висока контагиозност (лесно разпространение от човек на човек), намалява ефективността на мерките за физическо ограничаване на контактите, каквато е целта на тестването.
Въпреки масовото разпространение на вируса, броят на хоспитализираните пациенти е относително малък. При всяка от предишните три вълни са били хоспитализирани значително по-голям брой пациенти, а заетостта на интензивните легла е била близо до критичните стойности. При сегашната четвърта вълна, макар броят на активните случаи да надхвърли 200 000, броят на заетите легла в нито един момент не надвиши 5500.

hospitalized

Под 3% от заразените стигат до болнично лечение, което е 3-4 пъти по-малко, отколкото при предишните варианти на вируса. Броят на заетите интензивни легла също е относително нисък - трайно под 550. Това е така, защото Ковид-19 във варианта Омикрон протича много по-леко и този извод се потвърждава от данните за смъртността. Броят на смъртните случаи при сегашната вълна е отчетливо по-нисък, отколкото в разгара на предишните вълни.
Следователно имаме масово заразяване, но леко протичане на заболяването при повечето болни. Преобладаващи са леките и средно тежки форми. Това определя и основната насока на противодействие - да се осигури амбулаторно наблюдение и лечение.


{module title="Подобни статии"}


Не е тайна, че въпреки че получават допълнително възнаграждение за работа на първа линия, част от личните лекари, не участват активно в диагностиката и лечението на болни с Ковид-19 и здравните власти трябва да намерят правилният подход за ангажирането им. От полза ще е също да се стимулира и разкриването на още Ковид зони, както и да се улесни достъпа до амбулаторни изследвания и предписване на безплатни лекарства за амбулаторно лечение. Лечението с Ремдесивир се прилага в болниците, има много странични ефектни, изключително скъпо е и няма доказана висока ефективност. Много по-ефективно, икономически изгодно и приложимо в амбулаторни условия е използването на вече регистрираните препарати, съдържащи моноклонални антитела, които са показани за лечение на леки и средно тежки случаи, каквито преобладават при този вариант на вируса. МЗ има сключени договори за доставка на такива лекарства и бързо може да увеличи количествата.


{module title="Subscribe"}


 {module title="Анкета"}

Подобни статии