АНАЛИЗИ

Усещане за безнаказаност с елементи на бащиния

Усещане за безнаказаност с елементи на бащиния

Между проверките на НЗОК, протестите, заплахите и оправданията от страна лекарите, много ясно показа основен проблем и постави екзистенциален за българското здравеопазване въпрос – къде в тази „битка“ стои пациентът.


Нека да припомним – началото на „сагата‘‘ е моментът, в който стана ясно, че по предварителни данни, проверката на болница „Пирогов“ ще завърши с нарушения.
Тогава започнаха протести в защита на завеждащия Ковид отделението на лечебното заведение. Парадоксално, пациенти протестираха срещу контрола на разходване на публични средства, но все пак на базата на демократични принцип и това е възможно.
По-интересно обаче стана след като НЗОК обяви официално резултатите от проверката. Според тях „Пирогов‘ трябва да възстанови над 1млн. лева – суми, които са лечебното заведение е взело без да има право.
Нека първо да уточним

Кои са НЗОК и чии са тези 1млн. лева

В България действа принципът на задължителното здравно осигуряване. Всички средствата, които управлява Националната здравно осигурителна каса (НЗОК) са на българките граждани. НЗОК е страна по договор за разпределяне на тези средства( Национален рамков договор) другата страна е БЛС (БЗС).
В тези договорни отношения НЗОК представлява пациента, който е и източник на средствата. С други думи НЗОК и БЛС всяка година се договарят колко ще струва лечението на всяко едно заболяване, как ще извършва, колко време ще продължи и тн. След това болниците отчитат извършено лечение, а НЗОК плаща според договора.
Тъй като НЗОК има за основна цел да осигурява и гарантира свободен и равнопоставен достъп на осигурените лица до медицинска помощ, съответно и има право да проверява, дали договорът се изпълнява. Това се случва чрез проверки – планови или по сигнал. А, ако установи нарушения има право да изисква да се възстановят изплатените суми и да наложи други санкции. Български лекарски съюз (БЛС) е добре запознат с това, това не е нито нещо ново, нито изненадващо.
Всякакви протести срещу това, са протести срещу държавността и законно установени функции на НЗОК.

В този ред на мисли е абсолютен парадокс здравноосигурените лица да протестират срещу проверката за разход на собствените им средства, защото така протестират срещу собствения си интерес. Още по-голям парадокс е това са се случва спонтанно.

„Гарван, гарвану око не вади“

БЛС излезе с позиция, веднага след като бяха оповестени резултатите от проверката в болница „Пирогов‘., макар че, както сами казват, вече имат десетки сигнали от други болници.
Със сигурност това няма нищо общо с факта, че зам.-председателя на БЛС е и зам.-директор на „Пирогов“.
Столична лекарска колегия, пък поиска оставката на Управителя на НЗОК, а БЛС ги подкрепиха. Това пък със сигурност няма нищо общо с това:

 pirogov.post

 

Усещане за безнаказаност с елементи на бащиния

В позицията си, съсловните организации наричат проверките тенденциозни и тормоз над лечебните заведения.
Пропуска се и фактът, че повторните фалшиви хоспитализации са тежка злоупотреба с лични данни.

Не само, че вниманието е избирателно насочено, но се прави и внушение, че НЗОК иска от болниците да върнат парите, които са им дадени в хода на пандемията. Прави се и внушение, че това е атака срещу лекарите, а ръководството на болницата се индентифицира с персонала и самата болница.

В цялата ситуация, интересът на българския пациент изобщо не е на дневен ред. Всъщност, това, което сега се случва на административно ниво между „ Пирогов“ и институциите, се случва всеки ден, в макар и в друг, по-малък мащаб на немалко пациенти на българските болници.
Нещо като: „внимавайте какво правите, че ще видите какво ще се случи“, а в този тип поведение почтеност няма. То би било на място в прерията или ако въпросните пациенти бяха лекувани вкъщи, на собствени разноски, но не и в държавни болници с парите на данъкоплатеца.
А у пациента остава друго чувство – усещане за безпомощност с елементи на рекет.

Истинските имена на нещата

Дори и днес, ден след като здравният министър обяви, че той е един от фалшиво хоспитализираните , лекуващият го лекар, доц. Атанасов, най-невъзмутимо обясни, че го е направил, за да му спести средства, защото са близки приятели.
Точно по този начин се прави умишлен опит жертвата да се представи като съучастник. Това, обаче изобщо не прави ситуацията по-лека и по-малко престъпна.
Тук се пораждат и някои въпроси: А някой питал ли е тези пациенти искат ли? Не е ли ясно, че правото безплатен контролен преглед след хоспитализация има всеки пациент? И не е ли ясно, че за изследване може да се вземе и направление, не е нужно да пациентите да се хоспитализират фиктивно за да се изследват? И така ли се случват нещата у нас, за едни безплатен скенер, други ще си плащат два пъти рентгена – един път кеш и един през касата ? Ако могат.
Точно така е  – това е истинското лице на нещата и всички го знаем. Не само в Пирогов и не от сега. И отдавна се приема за нормално.
И Слава Богу, че някой се изправи да го каже, за да се види ясно, колко дълбоко в ъгъла са правата на пациентите, равният достъп до здравеопазване, моралът и честта.

{module title="Subscribe"}{module title="Анкета"} 

Подобни статии