АНАЛИЗИ

Вече цяло десетилетие, недоносени бебета обикалят България за да се лекуват

Вече цяло десетилетие, недоносени бебета обикалят България за да се лекуват

Вече почти 10 години, пред здравната система система стои недопустим проблем, касаещ лечението на някои деца и недоносени бебета . У нас не съществува клинична пътека за Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) под пълна анестезия. Не съществува и диагностична процедура за бебета родени преждевременно, с очно заболяване. Оказва се, че бебета в кувьоз, трябва да пропътуват стотици километри, за да бъдат лекувани, а деца с онкологични заболяване на очите да отидат в чужбина за да им направят ЯМР.

Три основните тежки очни заболявания при деца. Ретинопатия, ретинобластом и вродена глаукома.
Основната причина за възникването на ретинопатия е, че ретината не е достатъчно развита. Особено при родените преди 30-та седмица. Самата грижа за малките деца също увеличава риска - например, кислородолечението и механичната вентилация, които им помагат да дишат, защото дробовете им не са готови да се справят сами. Средно в България ослепява поне по едно бебе на месец. Ретинопатия при недоносените деца изисква, навременно диагностициране, в първите седмици след раждането, спешно лечение – лазерна операция. НО в България няма диагностична процедура.
Децата се лекуват по КП 135, но за нея може да сключи договор само очна клиника и то от трето ниво на компетентност. Освен офталмолог е необходим и анестезиолог-реаниматор, неонатолог, реанимационен кувьоз, каквито в очните клиники няма. Но и неонатологиите не могат да сключат договор по пътеката, заради нормативни изисквания.
Така вместо специалистите да отидат при недоносените бебета, на самите бебета им се налага да обикалят България в търсене на клиника. За съжаление, обаче това не винаги е възможно. Понякога транспортирането на толкова малки деца на такова разстояние застрашава живота им и лечението се забавя, което пък в тези случаи води до ослепяване а детето.

При ретинобластом, ситуацията е още по-тежка за децата и още по-безумна административно.
Ретинобластомът е тумор на ретината, който се появява в много ранна детска възраст- обикновено в първите две до четири години от живота на детето. Болестта има 4 стадия и разбира се е от изключително значение ранното диагностициране за съхраняване живота на детето.
Липсата на КП за ЯМР под пълна анестезия, затруднява изключително много както малките пациенти и техните родители, така и специалистите. Налага се не само лечението, но и по-нататъшното проследяване да се извършва в чужбина. Само за миналата година, НЗОК е издала 33 заповеди за лечение в чужбина на деца с ретинобластом. Обикновено децата правят от 4-6 посещения на клиники в други държави.

Специалистите

Административните неуредици оказват влияние и върху специалистите, които работят с деца с тежки очни заболявания. Потърсихме мнението на проф. Ива Петкова, член на Експертния съвет по очни болести и Национален консултант по офталмология до 2019г.

prof. Iva. Petkova „Като национален консултант по очни болести в продължение на 9 години няколкократно съм поставяла въпроса за специфични процедури в извънболничната помощ и клиничните пътеки, съобразени с необходимостта от обща анестезия при децата. В един момент беше започната и работа по създаването на такава диагностична пътека, но нещата не се довършиха.
В най-голяма степен това се отнася за недоносените, които се нуждаят от лечение и контролни прегледи във времето на престоя им в неонатологично отделение и след това.
Работата с тези деца е изключително трудна когато се използват критериите и условията при възрастни пациенти“

НЗОК

Данните за проблема са поставени в анализа на НЗОК, във връзка с годишния отчет за финансиране на лечение в чужбина през миналата година.

От НЗОК също обръщат внимание, че Лечението на високорискови деца трябва да е в неонатологичното отделение, където има оборудвани реанимационни кувьози и добре обучен и висококвалифициран персонал. Изготвено е и предложение за създаване на клинична процедура/ пътека за диагностика и лечение на Ретинопатия на недоносените, по която могат да работят, както очните, така и неонатологичните отделения в страната, а не както е в момента - само очни от 3то ниво на компетентност.

НЗОК е изготвила и предложение, входирано още през 2019г, към министерство на здравеопазването за:
„въвеждане на конкретни методи на диагностика и лечение на отделни дейности и за осигуряване на медицинска апаратура. Изпратено е писмо - предложение за включване в пакета със здравни дейности, които се заплащат от НЗОК на амбулаторни процедури за образна диагностика при ретинобластом при деца и лазертерапия на новородени с ретинопатия.“

От касата подчертават,, че това ще даде възможност лечението да се извършва в български болници, което ще подобри своевременността и ефективността на медицинската помощ за тези категории пациенти

Какъв отговор е получила Касата от министерството е видно от отчета. През миналата година са издадени общо 41 заповеди за лечение в чужбина на деца с такива заболявания, а въпросите и предложенията все още са актуални. Защо вече около 10 години, никой не създава нито КП за ЯМР под обща упойка, нито подрежда объркания път на недоносените бебе и къде и в кой са пречките, не става ясно. И само малка подробност е, че в България има само две линейки за бебета, и двете са дарени в София, а в момента кампания „ Капачки за бъдеще“ събира средства за първата извън столицата.
В същото време някъде, някое недоносено бебе, остава завинаги с увредено зрение, заради липса на няколко подписа и пак заради това, дете се рак, се готви да пътува до Лозана.

 {module title="Subscribe"}{module title="Анкета"}

Подобни статии