Четвъртък, Юли 07, 2022
Follow Us

Получихме сигнал от пациент, свързан с медицинското обслужване. Тъй като поставените въпроси са абсолютно резонни и касаят не само този отделен случай, решихме да ги споделим с всички наши читатели. Водени сме от разбирането, че първата стъпка към решаване на проблемите е тяхното огласяване. Ще публикуваме всеки сигнал, съдържащ информация за нерешени проблеми в здравната система. Не публикуваме имена, защото не те са важни. Доколкото можем ще се стремим да добавим и наш коментар по поставените въпроси. Ето и съдържанието:

Преди Коледа се разболях - появи се влажна, дълбока кашлица. Диспансеризирана съм при пулмолог, защото съм с бронхиална астма, но той беше с Ковид инфекция и не беше на разположение. Звъннах за преглед при личния си лекар, но от там ми казаха да мина и да взема направление за друг пулмолог, защото личният лекар провеждал профилактични прегледи на деца и не можел да ме прегледа.
Получих направлението и на Бъдни вечер в 17.00 часа минах преглед при пулмолог, който ми назначи кръвни изследвания, рентген и антибиотична терапия.
За беля, обаче на 25 декември сутринта получих маточно кръвотечение, а аз съм в менопауза от три години. На 29 декември си уредих платен преглед при гинеколог, защото се притесних да поискам направление толкова скоро от личния лекар. Гинекологът ми каза, че е наложително да ми се проведе абразио с диагностична цел.
На 12 януари реших да се подложа на абразио, отново на частно, за да избегна престой в болница и риска от заразяване с коронавирус. Но ми трябваше консултация с кардиолог. Обадих се на личния си лекар, но от кабинета отново ме информираха, че не може да ме приеме, защото на следващия ден ще провежда детска консултация. Отказаха ми и направление с предтекста, че скоро са ми дали за пулмолог и ако искам направление за кардиолог, да отида при пулмолога и да поискам от него. Казах й, че няма да искам от тях направление, а само личният ми лекар да ме прегледа и да ми направи ЕКГ или поне да ми помогнат с насоки към кой кардиолог да се обърна, защото не познавам такъв. Категорично ми отказаха преглед при личната лекарка, отказаха да ми дадат каквато и да е информация за кардиолог и ми затвориха телефона.
Понеже не исках да отложа планираното абразио, намерих кардиолог на частно, платих си и в крайна сметка манипулацията бе осъществена. Прегледите при гинеколога и кардиолога, както и абразиото и хистологичното изследване ми струваха около 700 лв. Въпросът не е в това, че съм ги дала, но ми се струва нередно да плащам редовно от 2000 година здравните си вноски, и то върху максималния осигурителен доход, а когато ми потрябва лечение, да ме разкатават и да ми казват, че не може да получа направление. При това не става въпрос за прищявка, а за възникнала здравословна нужда.Въпросите ми са следните:
1) Правилно ли е личният лекар да ми отказва преглед под предтекст, че провежда детска консултация? Това се случи два пъти в рамките на месец. Не е ли редно дневният график на личния лекар да предвижда различни времеви отрязъци от работния ден за различни дейности, а не цял един ден пациентите да нямат достъп до лекаря си поради профилактични дейности?
2) Правилно ли е личният лекар да ми отказва издаване на второ направление за специалист в рамките на месец, след като се е появил друг здравословен проблем, чието ранно диагностициране е от съществено значение. Все пак, появата на кръвотечение в менопауза е възможно да бъде в резултат на злокачествено образувание на матката, за което ранната диагностика е от изключителна важност.
3) Предвид, че ми тряснаха телефона последния път, когато разговарях с личния си лекар, аз не искам да го търся повече. Защо е нужно да изчакам до 1 юни, за да мога да сменя този личен лекар?
4) Един общ въпрос, касаещ всички пациенти-жени: Когато имат нужда от гинекологичен преглед и лечение, защо здравноосигурените жени да нямат възможност да се преглеждат при гинеколог без да се налага да минават през личния си лекар? Личният лекар, който не притежава специалност по гинекология, е малко ефектвен при гинекологични здравословни нужди.

Нашият кратък коментар:
Минималният болничен престой за абразио по КП е 2 дни, макар, че ако няма усложнение, няма медицинска нужда болната да спи в болницата.
Предоперативните консултации(кардиолог/терапевт, анестезиолог) следва да се извършат от лекари от болницата, в която се извършва абразиото. Личният лекар не е ограничен в броя на направленията, които може да издаде на един пациент(но има общ месечен лимит). Той, обаче не е длъжен да издава направление за предоперативна консултация.
Личният лекар неправилно отказва преглед на пациент, включен в неговата листа.
Няма медицинска или технологична причина смяната на личния лекар да се извършва веднъж на 6 месеца. Ако преди 20 години, това би създало проблеми с отчитането на дейността, то сега отчетите са електронни. За личните лекари така е по-удобно, а за НЗОК по-лесно.
Премахването на това ограничение ще стимулира конкуренцията между личните лекари, което ще повлияе позитивно на качеството на медицинското обслужване. То е в интерес на осигурените лица, но те не са представени в преговорите за НРД, макар да плащат всичко.
Първоначалната концепция на здравния модел беше, че личният лекар ще извършва всякакъв вид прегледи в това число и гинекологични. С времето се видя, че това не работи. Освен гинекологични прегледи, личните лекари не извършват очни прегледи и други високоспециализирани дейности. След като е така, минаването през личния лекар за направление за такъв тип дейности е само загуба на време и пари на осигурените.

Ако и вие искате да споделите за проблeми с медицинското обслужване, можете да го напарвите на адрес Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН


 

Имате ли доброволна здравна застраховка?

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up