Петък, Февруари 03, 2023
Follow Us

Получихме сигнал от пациент, свързан с медицинското обслужване. Тъй като поставените въпроси са абсолютно резонни и касаят не само този отделен случай, решихме да ги споделим с всички наши читатели. Водени сме от разбирането, че първата стъпка към решаване на проблемите е тяхното огласяване. Ще публикуваме всеки сигнал, съдържащ информация за нерешени проблеми в здравната система. Не публикуваме имена, защото не те са важни. Доколкото можем ще се стремим да добавим и наш коментар по поставените въпроси. Ето и съдържанието:

Преди Коледа се разболях - появи се влажна, дълбока кашлица. Диспансеризирана съм при пулмолог, защото съм с бронхиална астма, но той беше с Ковид инфекция и не беше на разположение. Звъннах за преглед при личния си лекар, но от там ми казаха да мина и да взема направление за друг пулмолог, защото личният лекар провеждал профилактични прегледи на деца и не можел да ме прегледа.
Получих направлението и на Бъдни вечер в 17.00 часа минах преглед при пулмолог, който ми назначи кръвни изследвания, рентген и антибиотична терапия.
За беля, обаче на 25 декември сутринта получих маточно кръвотечение, а аз съм в менопауза от три години. На 29 декември си уредих платен преглед при гинеколог, защото се притесних да поискам направление толкова скоро от личния лекар. Гинекологът ми каза, че е наложително да ми се проведе абразио с диагностична цел.
На 12 януари реших да се подложа на абразио, отново на частно, за да избегна престой в болница и риска от заразяване с коронавирус. Но ми трябваше консултация с кардиолог. Обадих се на личния си лекар, но от кабинета отново ме информираха, че не може да ме приеме, защото на следващия ден ще провежда детска консултация. Отказаха ми и направление с предтекста, че скоро са ми дали за пулмолог и ако искам направление за кардиолог, да отида при пулмолога и да поискам от него. Казах й, че няма да искам от тях направление, а само личният ми лекар да ме прегледа и да ми направи ЕКГ или поне да ми помогнат с насоки към кой кардиолог да се обърна, защото не познавам такъв. Категорично ми отказаха преглед при личната лекарка, отказаха да ми дадат каквато и да е информация за кардиолог и ми затвориха телефона.
Понеже не исках да отложа планираното абразио, намерих кардиолог на частно, платих си и в крайна сметка манипулацията бе осъществена. Прегледите при гинеколога и кардиолога, както и абразиото и хистологичното изследване ми струваха около 700 лв. Въпросът не е в това, че съм ги дала, но ми се струва нередно да плащам редовно от 2000 година здравните си вноски, и то върху максималния осигурителен доход, а когато ми потрябва лечение, да ме разкатават и да ми казват, че не може да получа направление. При това не става въпрос за прищявка, а за възникнала здравословна нужда.Въпросите ми са следните:
1) Правилно ли е личният лекар да ми отказва преглед под предтекст, че провежда детска консултация? Това се случи два пъти в рамките на месец. Не е ли редно дневният график на личния лекар да предвижда различни времеви отрязъци от работния ден за различни дейности, а не цял един ден пациентите да нямат достъп до лекаря си поради профилактични дейности?
2) Правилно ли е личният лекар да ми отказва издаване на второ направление за специалист в рамките на месец, след като се е появил друг здравословен проблем, чието ранно диагностициране е от съществено значение. Все пак, появата на кръвотечение в менопауза е възможно да бъде в резултат на злокачествено образувание на матката, за което ранната диагностика е от изключителна важност.
3) Предвид, че ми тряснаха телефона последния път, когато разговарях с личния си лекар, аз не искам да го търся повече. Защо е нужно да изчакам до 1 юни, за да мога да сменя този личен лекар?
4) Един общ въпрос, касаещ всички пациенти-жени: Когато имат нужда от гинекологичен преглед и лечение, защо здравноосигурените жени да нямат възможност да се преглеждат при гинеколог без да се налага да минават през личния си лекар? Личният лекар, който не притежава специалност по гинекология, е малко ефектвен при гинекологични здравословни нужди.

Нашият кратък коментар:
Минималният болничен престой за абразио по КП е 2 дни, макар, че ако няма усложнение, няма медицинска нужда болната да спи в болницата.
Предоперативните консултации(кардиолог/терапевт, анестезиолог) следва да се извършат от лекари от болницата, в която се извършва абразиото. Личният лекар не е ограничен в броя на направленията, които може да издаде на един пациент(но има общ месечен лимит). Той, обаче не е длъжен да издава направление за предоперативна консултация.
Личният лекар неправилно отказва преглед на пациент, включен в неговата листа.
Няма медицинска или технологична причина смяната на личния лекар да се извършва веднъж на 6 месеца. Ако преди 20 години, това би създало проблеми с отчитането на дейността, то сега отчетите са електронни. За личните лекари така е по-удобно, а за НЗОК по-лесно.
Премахването на това ограничение ще стимулира конкуренцията между личните лекари, което ще повлияе позитивно на качеството на медицинското обслужване. То е в интерес на осигурените лица, но те не са представени в преговорите за НРД, макар да плащат всичко.
Първоначалната концепция на здравния модел беше, че личният лекар ще извършва всякакъв вид прегледи в това число и гинекологични. С времето се видя, че това не работи. Освен гинекологични прегледи, личните лекари не извършват очни прегледи и други високоспециализирани дейности. След като е така, минаването през личния лекар за направление за такъв тип дейности е само загуба на време и пари на осигурените.

Ако и вие искате да споделите за проблeми с медицинското обслужване, можете да го напарвите на адрес Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 


 

Каква е причината за липса на лекарства?

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up