Петък, Май 27, 2022
Follow Us

48 мъж е задържан в Пампорово в момент на получаване на подкуп от 300 лева, дадени му за да издаде фалшив „зелен“ сертификат за антитела срещу коронавирус.

 

Задържаният е работил на граждански договор в медицинска лаборатория в курорта. Срещу парите е трябвало да добави данните на "пациента" в информационната системата на Министерство на здравеопазването.

Акцията на полицията се развива след подаден сигнал от журналист, съобщи Окръжният прокурар на Смолян Недко Симов, който е и наблюдаващ по делото.

От думите му стана ясно, че това е бил трети, нереализиран опит за издаване на фалшив сертификат, но но преди него мъжът е успял, пак срещу заплащане, да издаде други два, които са вкарани в системата.

Фалшификаторът не е лекар, съобщи още прокурорът, но отказа да разкрие повече подробности.

При започналото разследване е иззет компютърът за достъп в портала на МЗ и телефонът на задържания, камери за видеонаблюдение, разритани са и свидедетели.

Прокурор Симов уточни, че дейността на лабораторията ще бъде обстойно прегледана, за да се провери дали няма още зелени сертификати, издадени по този начин.

Мъжът е привлечен като обвиняем. Предстои Окръжна прокуратура - Смолян да прецени дали да поиска той да остане в ареста. По време на задържането му обвиняемият е вдигнал кръвно и решението ще зависи от неговото здравословно състояние.

Престъплението е квалифицирано като засягащо критична инфраструктура на държавата и за него се полага затвор от 5 до 8 години, както и глоба до 10 000 лева.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Одобрявате ли закриването на дирекцията за правата на пациентите?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up