Четвъртък, Юли 07, 2022
Follow Us

"Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров е подал сигнал във Върховна касационна прокуратура, който е изпратен по компетентност към Специализираната прокуратура. Наблюдаващият прокурор е наложил проверка на Държавна финансова инспекция (ДФИ), такава е извършена и материалите са докладвани в прокуратурата. Наблюдаващият прокурор е преценил, че от данните е налице извършване на длъжностно престъпление и поради това е образувано досъдебно производство", съобщи говорителят на Специализираната прокуратура прокурор Христо Кръстев.

Разследва се обществената поръчка за изграждането на болницата от началото й през 2019 година до 2021 година. Обяснения следва да дадат и министрите, управлявали през този период, а именно - Кирил Ананиев и Костадин Ангелов.
Кръстев отказа да посочи в конкретика кое е въпросното "длъжностно лице" от здравното министерство, което е "нарушило и не е изпълнило служебните си задължения", както се казва в съобщението до медиите от страна на Спецпрокуратурата, разпратено по-рано през деня.
След подаването на сигнала, служебният министър Стойчо Кацаров разпореди на фирмата възложител да спре обществената поръчка и да изиска обратно авансово платените близо 10 милиона лева на консорциума от фирми на Главболгарстрой. Освен това, той взе решение за сливане на фирмата възложител на обществената поръчка с детската болница проф. Иван Митев и Правителствена болница, която да приеме лечението на болните деца, докато в двора и се изгради изцяло нов корпус и се постави протонен ускорител. Новият министър на здравеопазването Асена Сербезова, обаче спря всички действия на служебния министър, след среща с ректора на Софийския университет Анастас Герджиков и бившия директор на Правителствена болницата Любомир Спасов.
Болните деца продължават да се лекуват при лоши условия в овехтяла и непригодна сграда на старата педиатрия.
Видео:


АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН


 

Имате ли доброволна здравна застраховка?

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Коментари

0
backup
3 months ago
Мирише ми на командировка в централния затвор. От мен един съвет - стая 216, южното крио, при бай Ставри. Човекът е строг, но справедлив.
Like Like Отговор | Цитиране | Цитиране

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up