Понеделник, Януари 30, 2023
Follow Us

За съжаление в повечето лаборатории в страната няма бързи тестове за КОВИД-19. Това е крайно неправилно защото с масово изследваме ще постигнем информираност за имунитета в страната, т. е. кои са преболедували и/или са имали безсимптомна среща с вируса. Ще може да ограничим хората с активна форма на болестта или са безсимптомни, но с активно размножение на вируса и да ги изолираме. Теста е точен за откриване и на двете състояния.

Това направиха в Тайван и Корея и постигнаха успех без да си сринат социалната, здравната и икономическата си системи. Имат над 1,9 милиона тествани, карантинирани над 170 000 човека, 8390 болни и много малко починали.
В процеса на тестване бяха включени всички лабораторни лекари, а индустрията беше стимулирана за производство на тестове.
У нас бързи тестове започнаха да пристигат едва миналата седмица и първите 30 000 и бяха прибрани на „топло“ във ВМА. Интересно защо ги купиха с нашите пари, а твърдят, че са ненадеждни.
Изявленията на генерал Мутафчийски за броя на фалшиво положителните и фалшиво отрицателните резултати при бързите тестове показват само, че има недостатъчно базови познания за лабораторната дейност и имунологичните процеси. За него и за всички останали, които се чудят на кого да вярват:
Бързите тестове се основават на имунохроматографски метод за измерване на наличието на два вида антитела, които организмът създава при среща с коронавируса. Те са:
1. IgM, характеризиращи бързият отговор на организма, които се позитивират около 24 часа след началото на вирусната репликация и изчезващи след преболедуване. Те показват активна инфекция.
2. IgG, характеризиращи имунната памет и оставащи до края на живота. Те са налични както в хода на активната инфекция, така и след излекуването на организма.
Наличието на положителен тест за IgM, и отрицателен за IgG означава, че пациентът е заразен с коронавирус преди по-малко от 72 часа. Тези хора трябва да се изолират и да се проследят контактните им. Подлежат на повторно тестване след 7 до 14 дни.
Тестът е положителен за IgG и положителен за IgM при хора, при заразени преди повече от 72 часа. Те също трябва да се изолират и да се проследят контактните им и да се тестват повторно.
Тестът е положителен за IgG, но отрицателни за IgM, при хора, които са преболедували инфекцията с коронавирус и са създали траен имунитет. Те не са заразни за останалите и не могат да се заразят отново, поради което не се нуждаят нито предпазни средства, нито се налага каквито и да е ограничения в придвижването им. Те вече са част от стадния имунитет.
Добрите лекари знаят тези факти и знаят как да ги интерпретират.
Специфичността на бързите тестове е 100%. Това означава, че те не могат да дадат положителен резултат, ако сме заразени с друг вирус.
Чувствителността на тестовете е над 87% за IgM антитела и над 97% на IgG антитела. Това означава, че тестът ще се позитивира и при наличието на нищожна концентрация на имуноглобулини в кръвта.
Фалшиво отрицателни резултати са под 3%. Това означава, че при трима от 100 изследвани тестът може да покаже отрицателен резултат въпреки наличието на антитела.
Real-time PCR теста, показва наличие на коронавируса в организма. Позитивира се веднага след началото на вирусната репликация, което обикновено е около 24 часа след заразяването. Извършването на теста изисква наличие на скъпа апаратура. Необходимият реактив за изследването също е с висока цена. В идеални условия показателите за специфичност, чувствителност и отклонения са несъществено по-добри от тези на бързите тестове. В повечето случаи обаче материалът за изследване не се взема от лаборант в лабораторията, а отдалечено, от лица нямащи нищо общо с изследващата лаборатория. Преносът на материала изисква специална среда и температурен режим. Всяко отклонение от начина на вземане на материала, транспортната среда и температурния режим може да причини грешен резултат. Именно съмнението за грешни резултати кара лабораториите на ВМА и НЦЗПБ да повтарят всеки тест по няколко пъти в двете лаборатории. Този тест ще бъде отрицателен не само при хора, които не са заразени в момента, но и при хора, които са прекарали инфекция с коронавирус със или без симптоми.

Бързите тестове могат да се правят във всяка една лаборатория на страната и освен, че са бързи (резултатът е наличен след 10 минути) са евтини, което ги прави достъпни за всеки човек. Те са много подходящи за повторно тестване и доказване на преминала инфекция.
Теоретично тестът може да се направи и в лекарския кабинет, но на практика това е трудно постижимо защото методиката понякога налага специфично пипетиране. Лично на мен ми отне 2 дни да се науча да извършвам теста, без грешки в преданалитичния период.
Ние лабораторните лекари, можем много да помогнем в борбата с епидемията, защото колкото повече хора тестваме, толкова е по-добре за всички. Това е важно както за болните хора, така и за преболедувалите, важно е и за епидемиологията и натрупването на безценна информация за процеса на разпространение. Установяването и изолирането на всички заразени ще помогне за контрола на епидемията и за скъсяване на срока на извънредното положение.
Апелирам към Правителството да се вслуша в аргументите на експертите и да направи необходимото за осигуряване на бързи тестове за цялата страна. Хората имат право да знаят дали са заразени или не, властите имат нужда да знаят колко са заразените и къде за да формират по-адекватно политиките си. През март НЗОК така или иначе ще реализира огромна икономия. Икономисаните средства могат да се използват за закупуването на бързи тестове и заплащане на изследванията. Ако някой има по-добра идея за оползотворяването на икономисаните пари, моля!
Възраженията на щаба са необосновани и ненаучни. Нека не превръщаме целия народ в заложник на егото на няколко души с и без униформи!
Пожелавам на всички да са здрави!

Д-р Георги Тодоров, лабораторен лекар

Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up