Вторник, Ноември 29, 2022
Follow Us

Затлъстяването да бъде признато за хронично заболяване. Това ще една от основните цели на новосъздаденото Българско дружество по бариатрична (метаболитна) хирургия, съобщиха оттам.  То е учредено на 19 септември 2020 година по инициатива на специалисти от водещи в страната болници - УМБАЛ "Александровска", Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда и УМБАЛ "Софиямед".

„Ще работим за обединяване на усилията на всички специалисти и съсловни организации, имащи отношение към затлъстяването като социалнозначим проблем, за развитието и утвърждаването на бариатричната (метаболитната) хирургия в България като основен метод за лечението му, включително и за финансирането на такива операции от НЗОК", поясни председателят на дружеството проф. Константин Гроздев.

Освен това, то ще инициира и създаването на добри практики в тази област, включително и изработването на национални препоръки за извършване на този вид интервенции. Целта е така да се повиши нивото и качеството им.
По думите на проф. Гроздев в условията на пандемията от КОВИД-19 за пореден път са излязли наяве проблемите със затлъстяването инеобходимостта от бариатричната (метаболитна) хирургия за здравеопазването.

През 1997 г. СЗО обяви световна пандемия от затлъстяване и го определи като един от най-големите проблеми на световното здравеопазване. Въпреки общоприетите тогава мерки за превенция и контрол, честотата на затлъстяването се е увеличила три пъти, тъй като все още проблемът се пренебрегва от обществото, здравните власти и редица медицински специалисти. Това е една от причините и в България 60% от населението да е с наднормено тегло и страната ни да се намира на едно от водещите места по детско затлъстяване в ЕС.

Задача пред новото дружество ще и да работи и съдейства за признаване на затлъстяването за хронично заболяване от държавата, както и да работи за създаването на добри практики в бариатричната/метаболитната хирургия.

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up