Вторник, Ноември 29, 2022
Follow Us

Комитетът по лекарствата в хуманнита медицина (CHMP) към Европейската агенция по лекарствата (EMA) разреши извличането на 6 дози вместо 5 от един флакон на ваксината срещу COVID-19 на компаниите Pfizer/ BioNTech, съобщи пресслужбата на европейския лекарствен регулатор.

 

За такава възможност се заговори в началото на тази седмица, след като стана ясно, че много страни търсят възможност да оползотворят максимално съдържанието на флаконите.

В препоръката си, огласена днес, CHMP посочва, че за да се извлекат 6 дози от един флакон, трябва да се използват спринцовки и/или игли с "нисък мъртъв обем". Комбинацията от спринцовки и игла с нисък мъртъв обем трябва да има мъртъв обем не повече от 35 микролитра. Ако се използват стандартни спринцовки и игли, това може да не е достатъчно ваксината за извличане на шеста дози от флакона с ваксината на Pfizer/BioNTech, посочват експертите.

CHMP също така пояснява, че ако количеството ваксина, останало във флакона след петата доза, не може да осигури пълна доза от 0,3 ml, медицинският специалист е длъжен да изхвърли флакона и останалото в него съдържание.

Не трябва да има обединяване на остатъци от множество флакони, за да се получи една пълна доза, а всяка неизползвана ваксина трябва да се изхвърли 6 часа след нейното разреждане, се казва още в препоръките.

Допълнителната информация за всички стъпки за използване на ваксината е налична в актуализираната продуктова информация за ваксината, която може да бъде намерена на електронната страница на ЕMA.

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up