Петък, Януари 27, 2023
Follow Us

Комитетът по лекарствата в хуманнита медицина (CHMP) към Европейската агенция по лекарствата (EMA) разреши извличането на 6 дози вместо 5 от един флакон на ваксината срещу COVID-19 на компаниите Pfizer/ BioNTech, съобщи пресслужбата на европейския лекарствен регулатор.

За такава възможност се заговори в началото на тази седмица, след като стана ясно, че много страни търсят възможност да оползотворят максимално съдържанието на флаконите.

В препоръката си, огласена днес, CHMP посочва, че за да се извлекат 6 дози от един флакон, трябва да се използват спринцовки и/или игли с "нисък мъртъв обем". Комбинацията от спринцовки и игла с нисък мъртъв обем трябва да има мъртъв обем не повече от 35 микролитра. Ако се използват стандартни спринцовки и игли, това може да не е достатъчно ваксината за извличане на шеста дози от флакона с ваксината на Pfizer/BioNTech, посочват експертите.

CHMP също така пояснява, че ако количеството ваксина, останало във флакона след петата доза, не може да осигури пълна доза от 0,3 ml, медицинският специалист е длъжен да изхвърли флакона и останалото в него съдържание.

Не трябва да има обединяване на остатъци от множество флакони, за да се получи една пълна доза, а всяка неизползвана ваксина трябва да се изхвърли 6 часа след нейното разреждане, се казва още в препоръките.

Допълнителната информация за всички стъпки за използване на ваксината е налична в актуализираната продуктова информация за ваксината, която може да бъде намерена на електронната страница на ЕMA.

Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up